Dumitru Alaiba: La Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică a avut loc un concurs viciat. Trebuie anulat

Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică (ANRE) stabileşte tarifele la gaz, electricitate, combustibil, a menţionat deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba, motiv pentru care, e important ca cetăţenii să aibă încredere în aaceasta instituţie.

„Pentru ca să aveţi încredere în ea, trebuie să aveţi certitudinea că politicienii nu-şi bagă acolo oameni pe care-i controlează. Pentru asta, minimul e ca angajarea oamenilor să aibă loc într-un mod public şi transparent”, scrie Alaiba pe blogul personal.

În acest context, a specificat deputatul PAS, Comisia Economie, Buget şi Finanţe a organizat un concurs pentru angajarea unui director la ANRE, publicând anunţ, primind CV-uri, organizând interviuri transmise live, astfel încât deputaţii membri să aibă posibilitate să asculte candidaţii şi să le pună întrebări, după care le-au pus note în fişele de evaluare.

„După asta fişele de evaluare au fost colectate şi scorurile finale au fost calculate fără membrii comisiei. Şi dacă cineva din membri a avut ocazia să-şi schimbe fişa de evaluare în 3 minute? Nu zic că asta s-a întâmplat. Zic că a existat această posibilitate.

Conform Art. 10 al legii cu privire la energetică, concursul trebuie să se desfăşoare într-un mod public. Un concurs petrecut în mod public nu înseamnă doar transmisiunea live a interviurilor, ci o transparenţă la toate etapele concursului, inclusiv (şi poate în primul rând) la evaluare”, se mai arată în postarea deputatului PAS.

Caracterul public al concursului la etapa de evaluare a fost clar încălcat, consideră Alaiba, întrucât fişele de evaluare au fost colectate de la membrii comisiei fără a se calcula scorul final.

Scorurile finale şi candidatul câştigător au fost publicate peste o zi, timp în care a existat posibilitatea ca unii membri ai comisiei să îşi schimbe scorul iniţial, a punctat deputatul PAS, adăugând că „nu afirmăm că asta s-a întâmplat. Afirmăm că asta ar fi putut să se întâmple”.

„Situaţia este şi mai gravă. Se pare că este un mod obişnuit de operare cel puţin în cadrul Comisiei Economiei Buget şi Finanţe. Din câte am înţeles, mai multe concursuri au fost petrecute anume în acest mod.

Spre exemplu, domnul Anatolie Zagorodnîi un an în urmă a fost desemnat câştigător pentru funcţia vacantă de consilier al Agenţiei Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor ca urmare a unui asemenea concurs. Urmare a unui concurs viciat, netransparent”, a comentat deputatul PAS.

Pentru început, deputaţii PAS solicită anularea concursului pentru funcţia de director al ANRE. „Aşa o să recunoaştem că este o problemă şi aşa o să facem un pas înainte. Parlamentul nu trebuie să recunoască rezultatele acestui concurs prin confirmarea unui candidat identificat într-un mod netransparent”, a conchis Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe