Dumitru Alaiba explică de ce sunt oamenii săraci în Republica Moldova

În Republica Moldova 3 milioane de oameni sărmani pun zilnic mână de la mână pentru ca un grup de oameni de „sus” să ducă o viaţă îndestulată, consideră deputatul PAS, Dumitru Alaiba.
Pensionari din R. Moldova la limita sărăciei
Pensionari din R. Moldova la limita sărăciei (facebook.com)

„De ce preţurile în Moldova sunt mai mari decât în alte ţări? De ce eşti sărac? De ce nu ai un loc de muncă decent?”, se întreabă deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba, venind totodată cu un şir de răspunsuri pentru cetăţeni.

„Avem un sistem construit să te ţină în sărăcie. Să te ţină sărac. Acest sistem anume din asta profită – din sărăcia ta, a fiecăruia dintre noi. Cu cât mai sărac eşti, cu atât mai puternic este sistemul. E un cerc vicios, dacă vreţi. Nu există alt remediu decât să construim tot din nou. Asta am în vedere când spun că sistemul trebuie spart, demolat, distrus”, scrie Alaiba pe blogul personal.

De asemenea, acesta a ţinut să enumere ce ţine Moldova în sărăcie:

CORUPŢIA nu permite legilor să funcţioneze corect. Aţi auzit zicala „avem legi bune, dar implementate prost”? Ele nu funcţionează din cauza corupţiei, în mare parte. Pentru că există oameni care fac profituri mari din acest haos. De aia avem un stat unde legea e doar o sugestie.

Întreaga economie este ocupată de MONOPOLURI, la fiecare colţ, din care profită câţiva mari businessmani, iar pentru restul accesul este interzis.

Nici BIROCRAŢIA nu este o întâmplare. Ea are sarcina să protejeze aceste monopoluri de concurenţa din afară. Pentru că birocraţia nu e pentru toţi. E pentru cei mici. Birocraţia rezultă în afaceri prospere pentru câţiva de-ai casei şi bariere şi hărţuire pentru tot restul. Aşa birocraţia protejează monopolurile.

SCHEME la tot pasul – achiziţii, privatizări, PPP-uri (ca Arena Chişinău), şi multe, multe altele. În ţara noastră se fură chiar şi din hrişca pentru copii din grădiniţe. Şi din măşti. Şi din dezinfectante. Şi nici nu ne mai mirăm. Din cauza schemelor statul cheltuie pe fiecare achiziţie mai mult decât ar putea. Aceşti bani se duc în buzunarul privat al cuiva în loc să meargă spre pensii şi salarii.

Nu în ultimul rând, RESURSE ENERGETICE mai scumpe decât ar putea fi. Plătim prea mult, lună de lună, pe electricitate, gaz, comunale. Avem condiţii extrem de proaste la resurse energetice. Suntem mai săraci ca ţările Uniunii Europene dar plătim mai scump pentru gazul rusesc. Şi avem un preşedinte care pretinde că e mare prieten cu Rusia.

Această simfonie de probleme rezultă în PREŢURI exagerate pe care le suportă absolut toţi – de la pensionar la milionar. În Moldova, aproape TOT costă mai scump decât în alte părţi. Şi suntem cea mai săracă ţară din Europa. Şi cea mai coruptă. Sărăcia şi corupţia merg mână în mână şi asta nu e o întâmplare.

În context, deputatul PAS a mai specificat că în Moldova se fură, iar cei ce fură ştiu că nu fură de la săraci, ei ştiu că fură de la cei mai săraci oameni din Europa, dar oricum fură. În 2020 în Republica Moldova 3 milioane de oameni sărmani pun zilnic mână de la mână pentru ca o mână de oameni de „sus” să ducă o viaţă îndestulată, a punctat Alaiba. „O facem fără să observăm. De fiecare dată când plătim impozite şi chiar de fiecare dată când mergem la magazin după cumpărături”.

„Acest cerc vicios poate fi oprit şi trebuie oprit. Fără asta nu vom avea o ţară prosperă. Soluţii există şi sunt simple ca bună ziua. Pentru început trebuie să avem înţelepciunea să alegem oameni cinstiţi la guvernare. Hoţii şi corupţii nu sunt în stare să rezolve aceste probleme. E şi logic. Asta ar însemna să meargă contra intereselor lor proprii. Ei beneficiază din acest sistem. De ce l-ar schimba, sau cel puţin l-ar pune sub risc?”, a conchis parlamentarul de la Chişinău.