Dumitraşcu: Statul pierde 1,4 miliarde de lei în 24 de ore pe mâna lui Teodorovici. Exces de zel sau abuz?

În doar 24 de ore de la publicarea pe site-ul Ministerului de Finanţe a unei hotărâri vizând plafonarea preţului la gaze, statul român a pierdut 1,4 miliarde de lei.
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici (Florin Chirila/Epoch Times)

Efectul publicării pe site-ul Ministerului Finanţelor a proiectului hotărârii de Guvern potrivit căruia preţul de producţie internă al gazelor va fi plafonat la 55 de lei pe mwh până la 30 iunie 2021 a avut un efect devastator, remarcă pe Facebook, Gabriel Dumitraşcu, consilier al preşedintelui ANRE, fost şef RADET şi artizan al lansării pe bursă al Electrica şi Romgaz.

Potrivit lui Dumitraşcu, în urma publicării acestei hotărâri statul a pierdut în doar 24 de ore 1,4 miliarde de lei prin scăderea capitalizării bursiere a Romgaz şi OMV Petrom. Or, interesant este că Ministerul Finanţelor Publice nu pare a avea vreo competenţă legală în a promova o astfel de iniţiativă, mai remarcă Dumitraşcu, intrebandu-se dacă avem de-a face cu "un exces al unui ministru zelos, animat de bune intenţii, sau a unui abuz din partea unui ministru incompetent şi servil şefilor politici."

La fel de intersant este şi faptul că după producerea cutremurelor pe bursă, proiectul a fost retaras de pe site-ul Ministerului Finanţelor, iar Eugen Teodorovici a confirmat că renunţă pe termen nedefinit la această măsură.


Redăm postarea lui Gabriel Dumitraşcu, una dintre vocile foarte cunoscute în domeniul energetic:

Avea sau nu avea dreptul ministrul Finanţelor Publice?

Ministerul Finanţelor a publicat miercuri seară pe site-ul propriu un proiect de hotărâre de Guvern, potrivit căruia preţul de producţie internă al gazelor va fi plafonat la 55 de lei pe Mwh până la 30 iunie 2021.

Nefiresc este că propunerea nu a fost publicată în secţiunea dedicată transparenţei decizionale, unde sunt postate proiectele aflate în dezbatere publică, ci în secţiunea comunicatelor de presă.

Efectul a fost devastator, capitalizarea bursieră a celor două companii importante producătoare de gaze naturale, la care statul are deţineri: Romgaz (70% statul român) şi OMV Petrom(20,63% statul român), scade semnificativ. În 24 de ore statul român pierde 1,4 miliarde lei din capitalizarea bursieră, ridicând mari semne de întrebare în lumea investitorilor globali.

Întrebat despre subiect, răspunsul ministrului Energiei, Anton Anton, transmis prin biroul de presă, către Agerpres, a fost: "Având în vedere că subiectul plafonării preţului gazelor este în dezbatere publică, nu comentăm". Mă aşteptam ca dl. Anton să-şi cunoască mandatul acordat prin lege şi să-l pună la punct pe dl. Teodorovici, spunându-i să-şi vadă de treaba lui.

Potrivit Legii 123/2012, articolul 180: (1) În situaţia unui dezechilibru major între cerere şi ofertă şi/sau a unei disfuncţionalităţi evidente a pieţei de gaze naturale, Guvernul, la propunerea ANRE şi cu avizul Consiliului Concurenţei, poate limita creşterea excesivă a preţurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maximum 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă circumstanţele care au determinat adoptarea respectivei decizii, prin: a) fixarea unei limite superioare a preţului; b) limitarea venitului din activitatea reglementată. (2) Costurile recunoscute şi amânate, potrivit alin. (1), se recuperează integral, în conformitate cu procedura aprobată de autoritatea competentă.

De aici, bănuind ceva şi împins de curiozitate, am consultat pagina web a Ministerului Finanţelor Publice şi nu am găsit nicio competenţă legală în a promova o astfel de iniţiativă.

Stau şi mă întreb, suntem în faţa unui exces al unui ministru zelos, animat de bune intenţii, sau a unui abuz din partea unui ministru incompetent şi servil şefilor politici.

Nu vă grăbiţi să presupuneţi fapta ca abuz în serviciu. Ar fi prea simplu şi mai există şi legea răspunderii ministeriale.
Fără supărare şi fără răzbunări, Orlando! Da?", scrie Dumitraşcu.

Reamintim în context că şi senatorul PNL Florin Cîţu remarca recent că demersurile legate de plafonarea preţului la gaze au fost de natură să producă mişcări pe bursă, acţiune ce ar putea fi în folosul cuiva şi sugera că instituţiile statului ar trebui să se sesizeze.

"Scenariu pentru ASF şi chiar DIICOT. Un ministru şi un consilier de stat fac declaraţii despre plafonarea preţului unui produs care înseamnă profit mai mic pentru companii listate la bursă. Piaţa nu reacţionează pentru că cei doi nu sunt credibili. Pentru că ei nu sunt convingători, pun pe site-ul ministerului un proiect de lege care să susţină declaraţiile publice. Acum piaţa îi ia în serios, reacţionează şi preţul acţiunilor companiilor respective se prăbuşeşte. După ce a scăzut preţul, ministrul şi consilierului de stat “se răzgândesc” şi scot proiectul de lege de pe site-ul ministerului. Preţul acţiunilor începe din nou să crească.

Poate aceasta să fie o acţiune făcută pentru cineva care trebuia să vândă acţiuni şi apoi să cumpere mult mai multe, dar la un preţ mai mic?", scria Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne