Duminică se schimbă ora: Bucuraţi-vă de o oră de somn în plus

Trecerea la ora de iarnă în 2017 se face în noaptea dintre 28 şi  29 octombrie (ultima duminica din luna octombrie). Schimbarea orei se  face astfel: ora 4:00 devine ora 3:00.
Trecerea la ora de iarnă în 2017 se face în noaptea dintre 28 şi 29 octombrie (ultima duminica din luna octombrie). Schimbarea orei se face astfel: ora 4:00 devine ora 3:00. (agendalugano.ch)

Existenţa unui orar de vară şi a unuia de iarnă s-a generalizat în anii 70, odată cu prima criză a petrolului, atunci când unele ţări au decis să mişte acele ceasurilor cu o oră înainte sau una înapoi, în martie şi octombrie. Acum schimbul orar este obligatoriu în UE prin Directiva 2000/84 /CE. Ziua de 29 octombrie 2017, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

Ca în fiecare an, în dimineaţă acestei duminici - ultima duminică din luna octombrie noaptea dintre 28 şi 29 octombrie, schimbarea orei se face astfel: ora 4:00 devine ora 3:00. Cu acest gest, se va încheia ora de vară şi va începe ora de iarnă.

Dar, care este originea acestui obicei care se aplică anual?

Această măsură de economisire a energiei începe să devină generală în 1974, cu prima criză a petrolului, atunci când unele ţări aleg să mute acele ceasurilor înainte şi înapoi pentru a profita mai bine de lumina naturală şi a reduce consumul de energie electrică.

Ceea ce a fost la început o iniţiativă voluntară a unor ţări, în cadrul Uniunii Europene, acum este deja obligatorie. În mod specific, aceste modificări ale orarelor în lunile martie şi octombrie sunt stabilite de Directiva Europeană 2000/84/CE, aplicabilă tuturor statelor membre.

Directiva prevede aplicarea unui regim orar în timpul verii, precum şi un calendar comun cu datele şi orele la care trebuie să înceapă orarul de vară şi orarul de iarnă, pentru toţi membrii UE. Regula nu lasă loc excepţiilor care să permită unui stat să nu aplice această schimbare.

Potrivit Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2.

România este în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită "timpul legal român".

Comisia Europeană susţine schimbul orar deoarece are efecte pozitive atât în economisirea energiei electrice, cât şi în alte sectoare precum transportul, comunicaţiile, siguranţa rutieră, condiţiile de muncă, sănătatea, turismul sau agrementul.

Dar, o mare contribuţie o pot aduce micile noaste gesturi de zi cu zi, cum ar fi stabilirea unei temperaturi moderate de aer condiţionat sau încălzire, conducerea eficientă a vehiculelor noastre, optarea pentru transportul public sau utilizarea moderată a apei calde, printre alte recomandări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură