Dubla cetăţenie, o chestiune care ţine de puterea sau slăbiciunea unei ţări

Nu este niciun secret că multe persoane din Ucraina au cetăţenie dublă. De exemplu, etnicii ruşi din Crimeea au şi cetăţenie rusă, etnicii români sau moldoveni din Odesa sau Cernăuţi au şi cetăţenie română, în timp ce ungurii din Zakarpatia sunt în acelaşi timp, cetăţeni ungari. Situaţia este valabilă nu numai pentru oamenii de rând ci şi pentru numeroşi oficiali, legislatori de diferite niveluri şi oameni de afaceri, se arată într-o analiză a publicaţiei ucrainene The Day Weekly Digest, în ediţia de marţi.

Potrivit publicaţiei menţionate, aceste persoane tind să păstreze tăcerea, deoarece legile ucrainene interzic dubla cetăţenie. Articolul 4 din Constituţia Ucrainei prevede: 'Există o singură cetăţenie în Ucraina. Temeiurile pentru dobândirea şi încetarea cetăţeniei ucrainene sunt stabilite de lege'. Articolul 19 din Legea privind ''Cetăţenia Ucrainei'' stipulează că 'cetăţenia ucraineană este pierdută dacă un cetăţean al Ucrainei a dobândit în mod voluntar cetăţenia unui alt stat după atingerea majoratului'.

În aceste condiţii, cum ar trebui să trateze autorităţile ucrainene din domeniul aplicării legii pe deţinătorii dublei cetăţenii?, se întreabă publicaţia.

''Dubla cetăţenie este o practică destul de comună permisă de lege în multe ţări, printre care SUA, Canada, Rusia, Israel. Există ceva curios: ţările care practică dubla cetăţenie sunt de obicei puternice în domeniul militar şi economic, în timp ce ţările mai slabe nu ar permite cetăţenilor să apeleze la protecţia unei alte ţări pentru a evita să-şi îndeplinească datoriile în ţara lor de origine, sau doar să aibă anumite obligaţii faţă de un alt stat'', a afirmat politologul Igor Tanşin.

În opinia sa, explicaţia este simplă: atunci când sunt în conflict drepturi egale, ţara mai puternică controlează situaţia. Acest lucru a fost demonstrat de Rusia în Osetia de Nord: mai întâi, autorităţile ruse au remis paşapoarte ruseşti în această regiune separatistă a Georgiei iar apoi, Moscova şi-a adus trupele pentru a-i apăra pe noii cetăţeni. Dar Rusia nu acceptă ca alte ţări să remită paşapoarte în interiorul graniţelor ei şi recunoaşte doar dubla cetăţenie dobândită înainte de 2002, sau dacă titularul rus a două paşapoarte locuieşte în altă ţară.

''Oare acest lucru nu sugerează o potenţială coloană a cincea?'', se întreabă politologul. Statele mai slabe nu îşi pot permite acest tip de politică, şi prin urmare, eforturile lor vizează în principal apărarea de presiunea unor vecini mai puternici.

Potrivit politologului, există două căi prin care dubla cetăţenie se răspândeşte în Ucraina. Poate fi iniţiată pe cont propriu, evitându-se astfel posibila persecuţie, sau acordarea de paşapoarte este practicată de ţările care au o diaspora puternică în Ucraina, cum ar fi Rusia, Ungaria, sau România.

Cu toate acestea, trebuie să se recunoască faptul că marea majoritate a cetăţenilor ucraineni care primesc un alt paşaport sunt conduşi de cu totul altceva decât lipsa de loialitate faţă de Ucraina. Ei sunt atraşi de oportunităţile suplimentare acordate de state mai bogate. Peste patru milioane de ucraineni lucrează în străinătate în prezent.

'În opinia mea, în prezent, Ucraina nu interzice dubla cetăţenie. Poziţia ei sugerează mai degrabă un struţ. Mii de cetăţeni ucraineni care au primit o cetăţenie străină şi nu confirmă în scris dorinţa lor de a rezilia cetăţenia ucraineană, rămân practic doar cetăţeni ucraineni'', a afirmat Volodimir Kvurt, secretar al Consiliului Municipal din Lviv.

Aceasta înseamnă că au dreptul de a vota şi a fi aleşi, în timp ce, teoretic, cea mai grea pedeapsă impusă pentru dubla cetăţenie poate fi o reziliere a cetăţeniei ucrainene.

'Această aplicare selectivă a legii ar putea servi drept motiv pentru monitorizarea selectivă sau persecuţie, care nu implică în mod necesar vreo consecinţă în afară de momentele neplăcute de interacţiune cu ofiţeri de aplicare a legii'', precizează oficialul. În opinia sa, mulţi cetăţeni ucraineni fac uz de această 'orbire' de stat, aşa cum a numit-o. El susţine însă că Ucraina nu ar trebui să se teamă de dubla cetăţenie, ci aceasta trebuie să devină un instrument de sprijin al ucrainenilor din lume şi de creare a unui regim special de investiţii şi oportunităţi de dezvoltare a Ucrainei. În acest scop trebuie să se facă publică realitatea dublei cetăţenii.

Oleksandr Radko, fost director al Departamentului privind Cetăţenia şi Înregistrarea entităţilor fizice şi liderul facţiunii partidului 'Batkivscina' ('Patria') în Consiliul Municipal al regiunii Jîtomîr, crede că încetarea cetăţeniei ucrainene pentru o persoană necesită un decret prezidenţial relevant. În opinia sa, statul nu pune în aplicare măsuri eficiente împotriva celor care încalcă reglementările constituţionale şi legislative în acest domeniu. Există o dispoziţie privind inadmisibilitatea dublei cetăţenii, dar nu există sancţiuni pentru încălcarea acesteia.

''Situaţia legată de dubla cetăţenie în Crimeea este deosebit de dificilă. Ofiţerii şi marinarii din Flota Marii Negre obţin paşapoarte ucrainene şi rămân în Crimeea. Cu toate acestea, atunci când ajung la pensie, pensiile lor sunt calculate conform tarifelor pentru ofiţerii sau marinarii din Flota rusă a Marii Negre, care sunt mult mai mari decât cel ale omologilor ucraineni - şi sunt plătite, în conformitate cu acordul dintre Rusia-Ucraina, de la bugetul ucrainean'', spune Radko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii