"Drumurile şi hoţia" - Investigaţie marca Recorder despre jaful banului public prin PNDL

Asfaltare
Asfaltare (Recorder)

Jumătate din cele zece miliarde de euro alocate Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) - faimosul program cu care liderul PSD Liviu Dragnea nu mai pridideşte să se mândrească în campania electorală - s-au dus către asfaltări de drumuri comunale: 4.000 de obiective de investiţii răspândite prin toată ţara, reiese dintr-o investigaţie publicată miercuri de Recorder.

Cum s-au făcut însă investiţiile? Ei bine, acestea au fost concentrate cu precădere în jumătatea de sud a ţării, acolo PSD are cei mai mulţi primari şi unde reţelele firmelor de partid funcţionează ca unse iar lucrările au ieşit, de multe ori... sub orice critică: mai scumpe decât asfaltările realizate cu fonduri europene şi incomparabil mai proaste.

"Am găsit lucrări în care asfaltul s-a turnat direct pe pământ, pentru că banii de materiale să rămână în buzunarul constructorilor; am găsit firme patronate de rudele sau prietenii unor miniştri PSD, care au încasat finanţările de la Guvern şi au lăsat în urmă şosele care s-au distrus după primul îngheţ; am găsit drumuri asfaltate prin PNDL de două ori, fără ca nimeni să vadă vreo problemă în asta; am găsit primari care insistă să construiască cu aceleaşi firme care le-au făcut praf toate lucrările; am găsit un program megalomanic, care risipeşte sume uriaşe de bani fără să aibă mecanisme clare de control. Un adevărat paradis al primarilor descurcăreţi şi al afaceriştilor conectaţi politic.

Şi mai presus de toate, PNDL-ul cu care Liviu Dragnea se laudă la fiecare miting electoral i-a făcut pe edili să abandoneze absorbţia de fonduri europene pentru a se concentra pe banii mult mai uşor de accesat ai Guvernului. Fără birocraţie, fără condiţii stricte şi mai ales fără controale. N-am pierdut doar miliardele de euro risipite pe lucrări făcute de mântuială, ci am pierdut şi banii pe care i-am fi putut accesa din fonduri europene", scriu jurnaliştii de la Recorder.

Investigaţia precum şi materialul video realizat de Recorder pot fi accesate aici.