Dronă iraniană hărţuieşte un portavion american, susţine Marina SUA

O dronă iraniană a zburat la o distanţă suficient de mică de un portavion american în Golful Persic pentru a pune în pericol vieţile piloţilor avioanelor de luptă americane F-18, a precizat luni Marina SUA.
Portavionul american USS Nimitz.
Portavionul american USS Nimitz. (Wikipedia.org)

În cadrul celui de-al doilea incident de acest gen în doar o săptămână, o dronă iraniană QOM-1 a zburat duminică seara la aproximativ 300 metri de portavionul USS Nimitz într-o manieră „nesigură şi neprofesionistă”, fără a avea luminile aprinse, a declarat locotenentul Ian McConnaughey, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al Forţelor Maritime americane.

Drona nu a răspuns la cererile radio pentru comunicare, a mai afirmat el, adăugând că drona era neînarmată, deşi era un model capabil să transporte rachete.

McConnaughey a afirmat că zborul dronei fără lumini aprinse „a creat o situaţie periculoasă cu potenţial pentru o coliziune” şi că manevra nu a respectat uzanţele şi legile maritime internaţionale.

Oficialii americani s-au plâns că 14 astfel de întâlniri nesigure, de proximitate, au avut loc anul acesta, aproape de fiecare dată fiind implicate Gărzile Revoluţionare ale Iranului, pe care SUA le-a vizat recent cu sancţiuni.

Săptămâna trecută, oficialii americani au precizat că o dronă iraniană a fost la un pas de coliziune cu un avion de luptă american care aterizat pe rampa portavionului.

Iranul nu a comentat incidentul de duminică.