Drepturile acordate foştilor şefi de stat dovediţi colaboratori ai Securităţii vor fi anulate. Iohannis a semnat legea

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Facebook)

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea legii prin care vor fi retrase drepturile acelor foşti şefi de stat care au lucrat pentru sau au colaborat cu fosta Securitate comunistă.

“Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român (PL-x 58/01.02.2021)”, potrivit unui anunţ făcut de administraţia prezidenţială.

Reamintim că, în luna septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat cu 264 de voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 11 abţineri un proiect de lege în acest sens.

“Nu beneficiază de prevederile prezentei legi [nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român - n.r.] persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, se arată în proiectul de lege respectiv.

Conform Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Mai reamintim în acest context că, la începutul acestui an, Secţia de contencios administrativ de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru data de 5 noiembrie 2021 începerea judecării recursului formulat de fostul preşedinte Traian Băsescu în dosarul în care acesta a fost declarat în primă instanţă colaborator al Securităţii.

Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti - instanţa de fond - a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. În iunie 2020, dosarul a ajuns la Instanţa supremă - Secţia de contencios administrativ, după ce Băsescu a formulat recurs.

Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină. Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Totodată, CNSAS a mai precizat că, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini.