Drama de la Caracal. Poliţisti: "Vinovaţii care nu vor fi traşi la răspundere sunt politicienii"

Gheorghe Dincă
Gheorghe Dincă (Captură video)

Avem un psihopat, autor material al unei crime, însă vinovaţii tăcuţi şi care nu vor fi traşi la răspundere sunt politicienii din ultimii 30 de ani, susţine Sindicatul Poliţiştilor din România, "Diamantul".

Potrivit reprezentanţilor sindicatului, tragedia Alexandrei Măceşanu a fost provocată nu doar de indivizi vinovaţi ci şi de proceduri „vinovate” iar simpla pedepsire a unor persoane izolate nu va rezolva problemele sistemice. Cele întâmplate la Caracal au arătat slăbiciunea serviciului de poliţie şi trebuie să genereze o reformă profundă a MAI, iar această reformă trebuie să o facă politicienii, susţin sindicaliştii.

"Să tragi la răspundere indivizii vinovaţi e cel mai uşor. Poporul înfuriat vrea justiţie, aşa că le arunci nişte ţapi ispăşitori care să fie sfâşiaţi, mestecaţi, tocaţi, îngropaţi în arena publică. Ce ne facem însă cu procedurile vinovate, cu problemele de sistem care generează cadrul favorabil unui sistem justiţiar neperformant? Cine le identifică? Cine găseşte soluţii? Cine le rezolvă? Nu ne băgăm să ne dăm cu părerea despre problemele judecătorilor şi procurorilor. Remarcăm doar că le-au crescut salariile şi pensiile până la cer, fără a creşte şi exigenţele de calitate umană şi profesională a acestora.

Să zicem că ne uităm doar în curtea noastră. Cu reînfiinţarea sectoriştilor, înfiinţarea unor baze de date ale agresorilor sexuali, trecerea STS la MAI şi alte două trei măsuri de nivel mediu, s-au eliminat oare cele mai grave vicii care afectează calitatea serviciului de poliţie?

Nu. Cazul Marc Dutroux (1996) a fost considerat o catastrofă naţională în Belgia şi a condus la reforme importante în justiţie şi poliţie.Tragedia Alexandrei Măceşanu ne-a arătat slăbiciunea serviciului de poliţie şi trebuie să genereze o reformă profundă a MAI. Reforma sistemului nu o pot face sindicaliştii sau poliţiştii ca indivizi. Noi o cerem, punctăm de ani de zile, zonele cu probleme în poliţie, dar reforma sistemului se face prin voinţă politică. Că aşa e structurată societatea. Unii sunt aleşi să conducă statul, alţii să execute", scriu sindicaliştii.

Reprezentanţii Diamantul mai consideră că Poliţia trebuie auditată ( extern), că trebuie comparate practicile din România cu cele mai bune practici din cele mai performante poliţii europene iar mingea este la factorii politici.

"Trebuie să fim duşi de politicienii noştri, acolo, la nivelul de performanţă şi de protecţie pe care îl merită cetăţenii acestei ţări, inclusiv familiile noastre. Acum, mingea nu e la noi, ci la factorii politici. Se va reforma modul neglijent, dispreţuitor în care politicienii privesc importanţa serviciului de poliţie pentru societate? Ne vor oferi politicienii o reformă structurală şi de mentalitate a poliţiei? Se va stinge totul, peste cinci luni şi revenim la „normal”?", se arăta în postarea "Diamantul".

Între timp, o soluţie parţială ar fi scoaterea structurilor de suport din rândul forţelor de poliţie şi alocarea funcţiilor de poliţie eliberate, acolo unde este nevoie de ele, mai susţin sindicaliştii.

"Cetăţenii plătesc (cred ei) poliţişti care fac poliţie, nu contabilitate, medicină, inspecţia muncii, psihologie sau consiliere juridică în activităţile administrative ale unităţilor de poliţie. Poate dacă funcţiile de poliţie nu erau ocupate de contabili, consilieri juridici, doctori şi psihologi, operatorii 112 nu ar mai fi singuri. Posturile de poliţie comunale nu s-ar mai închide la ora 16.00, din lipsa de personal.

Emil Păscuţ (lider onorific al sindicatului n.r.)

PS: Avem un psihopat, autor material al unei crime. Dar vinovaţii tăcuţi şi care nu vor fi traşi la răspundere sunt politicienii din ultimii 30 de ani. Datoria lor este să ne conducă ţara. Să ne ofere cele mai bune servicii publice posibile, măcar în zonele esenţiale pentru societate: justiţie, poliţie, educaţie, sănătate. Ştim toţi că, până acum, indiferent de aripa şi doctrina politică, politicienii noştri au mers din eşec în eşec", susţine sindicatul "Diamantul".