Dragoş Pîslaru: Ne-am lovit de o rezistenţă mare din partea sistemului!

Rezistenţa sistemului la schimbare, la schimbarea de paradigmă în modul de a guverna, a contribuit la incapacitatea Executivului de a finaliza unele reforme, precum cea din administraţia publică, a apreciat ministrul Muncii.
Dragos Pîslaru(Ministrul Muncii)
Dragos Pîslaru(Ministrul Muncii) (Florin Chirila/Epoch Times)

Schimbarea pe care a produs-o Guvernul Cioloş în acest an de mandat este legată de mentalitate, a apreciat joi, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, într-un interviu acordat Realitatea TV. Astfel, potrivit lui Pîslaru, tehnocraţii le-au arătat oamenilor că "se poate guverna către ei, nu către interese de capturare a statului, de gaşcă de partid, de lucruri distrase de la bugetul public către interese meschine."

Pîslaru a mai precizat că în anul ce a a trecut, Guvernul s-a izbit de o rezistenţă mare din partea sistemului, oamenii fiind obişnuiţi cu un mod de guvernare ”ierarhic, bazat pe frică” şi, uneori, pe ”anularea iniţiativei”, ceea ce a contribuit la incapacitatea de a desăvârşi reforme precum cea din administraţia publică.

”Am avut obstacole, ambiţii mult prea mari faţă de perioada de mandat”, a adăugat ministrul.

În cadrul emisiunii la Realitatea, ministrul a vorbit şi despre programul PSD, catalogându-l drept unul "cu efect halucinogen", căci vrea să convingă oamenii că putem să avem mai puţine venituri la stat şi, totodată, cheltuieli mai mari în beneficiul oamenilor. Pîslaru a adăugat însă că, în opinia sa, românii nu mai pot fi păcăliţi de promisiuni politice şi lumea a învăţat să discearnă.

Nu în ultimul rând, Pîslaru a criticat modul în care a fost gestionată problema asistenţei sociale, acuzând ipocrizie în tratamentul categoriilor vulnerabile.

"Observăm fenomenul excluziunii - beneficiile din lege nu ajung la oamenii care au nevoie de ele. De asemenea, avem şi fenomenul incluziunii - sistemul nostru de beneficii sociale se duce la persoane care uzurpă acest sistem, în sensul că, de exemplu, pe aceeaşi stradă sunt 10 persoane cu certificat de handicap de grav.

Aceste fraude au fost tolerate, iar Inspecţiei Sociale, care putea să facă ceva în acest domeniu, i s-au tăiat toate competenţele”, a afirmat Pîslaru, subliniind că, în mandatul său, s-a reuşit deblocarea unei ordonanţe care unifică Inspecţia Socială cu Inspecţia Muncii - ”am creat un statut al inspectorului social care creează un sistem de sancţiuni unitar", a declarat Dragoş Pîslaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne