Dragonii orientali sunt de bun augur

Dragonii din Est au o conotaţie pozitivă şi se spune că au însoţit mai multi imparaţi în al treilea mileniu î.Hr. când au coborât din cer şi, după finalizarea misiunii lor, s-au înălţat la ceruri.
Dragonii din Est au o conotaţie pozitivă şi se spune că au însoţit mai multi imparaţi în al treilea mileniu î.Hr. când au coborât din cer şi, după finalizarea misiunii lor, s-au înălţat la ceruri. (SM Yang / The Epoch Times)

23 ianuarie marchează începutul Anului Nou Chinezesc. După Anul Iepurelui, noul an stă sub semnul Dragonului. Spre deosebire de dragonii occidentali, în tradiţia chineză dragonii sunt de bun augur.

În cultura chineză, dragonul este descris ca o creatură divină cu un corp uriaş în formă de vierme de mătase, cu solzi de crap, cu cap de cămilă, cu coarne ca ale unui cerb, cu ochii de fantomă, gheare de vultur, labe de tigru şi urechi de bou.

În ciuda caracteristicilor lor complicate, dragonii au fost reprezentaţi destul de similar în temple, palate, cărţi, picturi şi sculpturi, de-a lungul istoriei. Vechii chinezi au venerat dragonul atât de mult încât a devenit singura creatură celestă din zodiacul chinezesc.

Deşi dragonul a fost adesea asociat cu tărâmurile mitice, potrivit înregistrărilor istorice din China, el a apărut pe pământ din când în când. Cele mai vechi relatări despre un dragon datează, fără îndoială, din vremea lui Fu Xi, creatorul civilizaţiei chineze, considerat a fi jumătate-om şi jumătate-dragon.

Conform legendelor, pe cer au apărut dragoni la datele de naştere sau de deces ale unor personalităţi istorice marcante din China, cum ar fi Împăratul Galben (circa 2600 î.Hr.), împăratul Yao (circa 2300 î.Hr.), împăratul Shun (circa 2200 î.Hr.), şi Yu cel Mare (circa 2100 î.Hr.), fiind o întrupare a unor mari împăraţi înţelepţi.

Se spune că Împăratul Galben a creat un mare Ding (un trepied antic cu două mânere, folosit pentru a venera cerul) la poalele Muntelui Qiao, provincia Guangdong, în 2598 î.Hr. Când a fost montat, cerul s-a deschis lăsând să coboare un dragon galben. Împăratul Galben a urcat la cer împreună cu 70 dintre cancelarii săi, călărind dragonul galben.

În alte legende, dragonii orientali au fost descrişi ca fiind creaturi cu puteri magice, ce ar putea ajuta împăraţii în suprimarea revoltelor în timp de război. De-a lungul timpului, oamenii au interpretat apariţia dragonilor din cer ca un indiciu că ceva important se va întâmpla în curând sau ca un semn de noroc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură