Dragnea, "spulberat" chiar de apărătorul fostei soţii: "Încăpăţânarea lui este şi neproductivă şi greşită!"

În timp ce liderul PSD l-ar presa pe Tudorel Toader să dea o OUG pentru ca el să poată contesta completul de judecători la care a ajuns apelul în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, fostul avocat al Bombonicăi Prodana arată de ce Drangnea n-are niciun temei să conteste formarea completelor de 5 judecători de la ÎCCJ.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Încăpăţânarea lui Liviu Dragnea de a susţine nelegalitatea completelor de 5 judecători este şi neproductivă şi greşită, scrie, pe Facebook, avocatului Adrian Toni Neacşu, care a apărat-o, la fond, pe fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana. Postarea lui Neacşu, în prezent avocat al altei părţi din dosar, care nu doreşte să fie cunoscută, vine în contextul în care, potrivit presei, nemulţumit de completul de judecători la care a ajuns apelul său în celebrul dosar Bombonica, liderul PSD pune presiune pe Tudorel Toader să modifice prin ordonanţă de urgenţă una dintre legile Justiţiei, cu speranţa că va nimeri la un complet de judecată mai favorabil.

Redăm postarea lui Neacşu, preluată iniţial de digi24.ro.

"Încăpăţânarea d-lui Dragnea şi a altora de a susţine public, inclusiv ca presiune pe ministrul justiţiei, nelegalitatea completelor de 5 judecători de la ÎCCJ ca urmare a nepunerii imediate în aplicare a Legii nr. 207/2018 este şi neproductivă şi greşită.

Este greşită întrucât legea nu a modificat nimic în ce priveşte compunerea şi desemnarea judecătorilor în aceste complete. Neexistând nici o modificare în structura acestor complete ÎCCJ nu avea cum, la mijlocul anului, să facă o nouă tragere la sorţi şi o nouă desemnare a completelor. Hotărârea colegiului de conducere a ÎCCJ în acest sens este riguros corectă iar explicaţiile publice ale d-ei Preşedinte Tarcea corecte, sub acest aspect. Legea 207/2018 se aplică la ÎCCJ.

Este neproductivă întrucât induce în mod greşit impresia că obligaţia tragerii la sorţi a tuturor celor 5 membri ai completului (în practica din 2014 ÎCCJ trage la sorţi numai 4 judecători iar al 5-lea este pus "de drept") a apărut abia de la 23 iulie 2018.

Această obligaţie există de la 1.02.2014, la fel cum tot de atunci există prevederea clară că preşedintele şi vicepreşedintele ÎCCJ conduc completele de 5 doar dacă au fost extraşi la tragerea la sorţi pentru a face parte din ele. Dacă nu au rezultat din tragerea la sorţi nu au ce căuta în completele de 5. Deci, nu mai există "membri de drept", confuzie generală atât în presă cât şi în dezbaterea publică, chiar cu participarea confraţilor mei avocaţi, încă de la 1 februarie 2014.

Prin recenta modificare nu s-a făcut decât o clarificare a unor prevederi legale în vigoare din 1.02.2014.
Aveţi alăturat fotografia art. 32 din Legea 304/2004 înainte şi după modificarea operată prin Legea 207/2018.

Pentru că orice act administrativ, cum sunt Hotărârile colegiului de conducere ICCJ prin care s-au desemnat completele de 5, se bucură de prezumţia de legalitate, până când o instanţă de judecată nu constată nelegalitatea acestora nu putem vorbi decât de o suspiciune de nelegalitate, lucru extrem de important. Nelegalitatea actului administrativ nu se proclamă public ci se constată de justiţie. Tocmai de aceea şi eu îmi măsor cuvintele, indiferent cât de clară este Legea 304/2004 în ce priveşte compunerea completelor de 5", scrie, pe Facebook, avocatul.

Reamintim că potrivit presei, îngrijorat că în completul de judecători care se va ocupa de dosarul Bombonica trei sunt intransigenţi, Liviu Dragnea ar vrea o OUG ca să poată cere schimbarea completului. Tudorel Toader s-ar opune, aşa că s-a ajuns la ameninţări.