Dragnea şi Ponta îmblânzesc incompatibilii

Primul-ministru Victor Ponta.
Primul-ministru Victor Ponta. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a transmis joi edililor că premierul Victor Ponta a fost de acord cu majorarea salariilor acestora de la 1 ianuarie 2014.

"Premierul a fost de acord cu câteva principii importante: în primul rând să acordăm şi primarilor aceleaşi drepturi pe care le au funcţionarii din primării. Orice drepturi salariale au funcţionarii din primării le vor avea şi primarii. Premierul mi-a cerut şi lucrăm împreună cu Ministerul Muncii la o legislaţie prin care într-o instituţie cel mai mare salariu să-l aibă şeful instituţiei", le-a precizat Dragnea primarilor.

De asemenea, Liviu Dragnea a declarat că premierul a fost "de acord să mărim salariille primarilor pentru că există o responsabilitate uriaşă la primari şi nu este corelată cu nivelul de salarizare. Ideea proastă de acum mulţi ani, când s-au gândit salariile primarilor şi s-a spus să nu mai aibă nici alte drepturi este o idee foarte proastă, care încurajează corupţia. Premierul a hotărât că vom rupe această cutumă greşită şi începând cu 1 ianurie veţi avea".

Contextul acestei măriri de salarii a edililor

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a găsit un număr foarte mare de aleşi locali în situaţii de incompatibilitate, majoritatea din cauza unei prevederi conform căreia "funcţia de primar, preşedinte al Consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional".

Contrar acestei prevederi legale, marea majoritate a aleşilor locali sunt acţionari în diferite companii. Premierul Victor Ponta declara cu seninătate că "aproape jumătate dintre primari sunt incompatibili".

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a promis edililor din teritoriu că "în această toamnă, Guvernul va veni cu o modificare la legea ANI, prin care situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese să fie mai clar reglementate". Aleşii locali, cu sprijinul lui Dragnea, au încercat o rezolvare a situaţiei şi au depus în acest sens o cerere de modificare a legii 161/2003 care reglementează situaţia incompatibililor.

Spre marea lor surprindere, Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ proiectului de modificare a legii, fapt ce i-a determinat pe Reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România să anunţe că vor veni la Guvern să protesteze pentru drepturile lor şi au cerut din nou modificarea legii.

Premierul a intervenit şi a precizat că ”orice modificare a Legii 161/2003 se aplică doar pentru viitor. O să vedem ce decidem. Dacă e vorba de sesizările actuale ale ANI - sunt toate în instanţă. După deciziile instanţelor, definitive şi irevocabile, o să vedem câţi sunt afectaţi, câţi nu”.

Situaţia nu i-au mulţumit deloc pe primarii aflaţi în stare de incompatibilitate care au schimbat abordarea.

Văzând că nimeni nu se grăbeşte să modifice legea aleşii locali au trecut la presiuni asupra Guvernului Ponta, aproximativ 2.800 dintre aceştia, majoritatea de la PSD şi PNL, ameninţând că nu vor mai mobiliza cetăţenii să voteze în cazul referendumului pentru modificarea Constituţiei, sau la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor.

Asociaţia Comunelor din România a realizat un rechizitoriu împotriva guvernului cu titlul "Protest faţă de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităţilor locale". Primarii i-au cerut premierului să îi scape de ANI şi să suplimenteze fondurile pentru investiţii.

Aleşii locali au caracterizat perioada de guvernare a lui Victor Ponta ca fiind o ”deziluzie generală”.

În acest context, rămâne de văzut dacă decizia de mărire a salariilor edililor va fi suficientă pentru a mai detensiona atmosfera.