Dragnea rămâne cu sechestru pe avere în dosarul "Tel Drum". Hotărâre definitivă a instanţei

Acuzat de constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri europene, Dragnea rămâne cu sechestru şi poprire pe parte din bunuri şi conturi.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Liviu Dragnea rămâne cu sechestru pe avere. Magistraţii Înaltei Curţi au respins miercuri contestaţia depusă de liderul PSD împotriva sechestrului pus de DNA în dosarul "Tel Drum". Decizia instanţei este definitivă.

Instanţa a menţinut sechestrul şi în ceea ce priveşte averile altor doi suspecţi în dosarul "Tel Drum", respectiv Florea Neda, reprezentant al SC Tel Drum SA, şi Petre Pitiş fost consilier în cadrul CJ Teleorman şi reprezentant al Tel Drum SA, relatează Agerpres.

Pe de altă parte, judecătorii au admis contestaţiile depuse de Victor şi Elena Piperea, fiind ridicată măsura popririi asupra pensiilor acestora, în timp ce SC MSF ART IMOB şi-a retras contestaţia.

Interesant este că nici Ministerul Dezvoltării Regionale (condus o perioadă bună de Dragnea şi apoi de Sevil Shhaideh) şi nici cel al Fondurilor Europene nu s-au constituit părţi civile în acest dosar ce vizează fraudare de fonduri europene, lucru speculat de avocaţii liderului PSD care au invocat acest aspect în vederea ridicării sechestrului.

Revenind la sechestrul pus pe bunurile lui Dragnea, acesta a fost instituit până la concurenţa sumei de 127.547.366 de lei "asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum şi asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terţe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie".

Concret, procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe un teren în suprafaţă de 2.913 mp amplasat în municipiul Turnu Măgurele şi pe construcţia aferentă acestuia, pe un apartament cu suprafaţa de 80 m situat în acelaşi oraş, pe două autoturisme, o Skoda Superb şi BMW X5, şi conturi deţinute de Liviu Dragnea.

Procurorii au mai instituit sechestru asupra sumei de 630.000 de lei dobândită prin promisiune de vânzare-cumpărare, asupra sumei de 280.000 lei dobândită cu titlu de chirie în anul 2015 şi 2016 precum şi asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terţi, cu orice titlu, în patru conturi bancare deţinute de liderul PSD şi, de asemenea, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului de către terţe persoane.

De asemenea, a fost instituit sechestru şi asupra acţiunilor şi părţilor sociale deţinute în cadrul persoanelor juridice de drept privat ce urmează a fi identificate.

Reamintim că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul şi două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene", fapte comise în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Acest dosar a fost deschis în urma unei sesizări a OLAF, care a recomandat statului român recuperarea prejudiciului.

Mai amintim că, potrivit DNA, grupul infracţional constituit de Dragnea, format din funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi oameni de afaceri, "acţionează şi în prezent".