Dragnea, PSD ajung în vizorul mainstream-ului politic şi de informaţii american

Publicaţia cea mai conectată cu serviciile americane ridică explicit eventualitatea sancţionării guvernanţilor români cu Legea Magnitsky pentru subminarea democraţiei
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"Zburdălniciile" comise de jandarmi la comanda politicului, care au trimis sute de oameni la spital vineri, 10 august, au ajuns în atenţia publicaţiei Washington Post - cunoscută pentru conexiunile sale cu comunitatea serviciilor de informaţii americane în general şi cu CIA în particular.

Întreaga săptămână care a trecut a fost marcată de apeluri făcute la niveluri diferite ale Occidentului, către Guvernul Dăncilă, în urma represiunii protestului din 10 august 2018. Articolul WaPo, semnat - amănunt extrem de semnificativ - de board-ul editorial al publicaţiei, este dur şi fără echivoc la adresa lui Liviu Dragnea şi a PSD-ului, aratând clar, dacă mai era nevoie, că factorii Occidentali de decizie înţeleg foarte bine ce se petrece la Bucureşti.

Noul articol pare să urmeze unei săptămâni de observaţii atente din partea Occidentului şi întâlnirii (aparent de urgenţă), la începutul acestei săptămâni, pe care Viorica Dăncilă a avut-o cu Devin Nunes, preşedintele Comisiei permanente speciale pentru Intelligence din Camera Reprezentanţilor. La rândul ei, întrevederea lui Nunes a fost precedată din scurt de un articol al Washington Examiner, care lăsa şi el să se înţeleagă eventualitatea aplicării de sancţiuni punctuale sub Legea Magnitsky.

"Eroziunea treptată a democraţiilor din Europa Centrală a avansat cu încă un pas săptămâna trecută, când guvernul ros de corupţie al României a folosit forţa brută pentru a răspunde la proteste care vizau subminarea legii. După ce zeci de mii de protestatari s-au adunat în centrul Bucureştiului pentru a cere demisia guvernului, poliţia anti-revoltă a lansat un asalt folosind tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi bastoane, luând la bătaie demonstranţi paşnici şi chiar turişti israelieni. Peste 400 de persoane au fost rănite - un număr şocant pentru un membru al Uniunii europene şi NATO.

Angajarea violenţei a fost doar ultima tactică a Partidului Social Democrat, aflat la putere, în cadrul a ceea ce s-a dovedit a fi o campanie neîncetată de a se distanţa de consecinţele corupţiei masive şi a altor activităţi criminale. Cel mai mare beneficiar este liderul său, Liviu Dragnea, care are deja două condamnări, una în iunie pentru angajarea fictivă a unor suporteri PSD.

Vestea încurajatoare este că românii obişnuiţi, asemenea polonezilor, se opun consolidării puterii guvernamentale, şi au luat poziţie. Anul trecut, o demonstraţie masivă, care număra sute de mii de protestatari, a forţat Guvernul, ce pregătise o schimbare a legilor corupţiei, să dea înapoi, iar acest lucru a fost urmat de demonstraţii suplimentare. Protestul de săptămâna trecută a fost iniţiat de membri ai diasporei româneşti, responsabile de trimiterea de bani vitali economiei, câştigaţi în părţile mai prospere ale Europei. În ciuda răspunsului violent, demonstranţii s-au întors pe străzi în nopţile următoare - iar poliţia anti-revoltă a fost nevoită să se retragă în ruşine.

Asaltul PSD asupra statului de drept ar mai putea fi încă întors la Curtea Constituţională. Firesc, popularitatea dlui Dragnea şi a partidului său se află într-un declin, însă alegerile parlamentare sunt peste doi ani. Acest lucru implică faptul că această cauză a democraţiei româneşti are nevoie de mai mult ajutor din partea conducerii UE şi a democraţiilor occidentale, inclusiv SUA. Comisia Europeană ar trebui să crească presiunea asupra guvernului pentru a anula legile nou introduse. Iar administraţia Trump ar trebui să sancţioneze oficialii români implicaţi în corupţie şi în folosirea violenţei împotriva demonstranţilor paşnici folosind Legea Magnitsky, care a fost concepută special pentru a adresa asemenea abuzuri.

Rezultatul istoric de obţinere a democraţiei în statele fost-comuniste ale blocului sovietic este în pericol în România, Polonia şi Ungaria. Naţiunile vestice care au ajutat la crearea sa trebuie să facă mai mult decât să observe".

Duritatea articolului, publicat de WaPo, împreună cu poziţia struţului care se încăpăţânează să rămână cu capul în pământ, adoptată săptămâna aceasta de Guvernul Dăncilă, ar putea implica faptul că semnalele date conducerii PSD au fost ignorate şi în cadrul conversaţiilor private iniţiate de Occidentali şi că, prin urmare, "mersul până la capăt" de care vorbea Liviu Dragnea a rămas într-adevăr singura soluţie.