Dragnea promite o lege a achiziţiilor publice adoptată în procedură rapidă

Licitaţiile organizate de stat au îmbogăţit de-a lungul anilor mulţi politicieni şi au inspirat DNA-ul să facă maldăre de dosare. Acum, mai nou, Dragnea vrea adoptarea rapidă a unei legi a achiziţiilor care va desfiinţa "industria" contestatarilor de licitaţii.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea a anunţat sâmbătă, la Timişoara, că guvernul pregăteşte un proiect de lege al achiziţiilor publice, astfel încât aceasta să se desfăşoare mai repede. Proiectul, care ar fi inspirat de la ţările mai avansate ar urma să fie adoptat pe o procedură rapidă, întrucât este nevoie de această lege pentru dezvoltarea României, a afirmat Dragnea, potrivit Agerpres.

''După părerea mea, în maximum două-trei săptămâni proiectul de lege va putea fi lansat în dezbatere publică, urmând ca şi în Parlament să fie pe o procedură rapidă, pentru că este nevoie pentru toată dezvoltarea României de această lege. A apărut la un moment dat o industrie, o categorie a contestatarilor care întârziau orice investiţie, unii cu avantaje, alţii fără avantaje'', a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Dragnea a mai adăugat că din cauza legii achiziţiilor publice se întârzie foarte mult investiţiile, aşa că proiectul legii trebuie să aibă în anexă, în mod nominal şi foarte clar, investiţiile care vor fi cuprinse în această procedură simplificată, ''în cel puţin trei domenii mari, infrastructură mare rutieră şi feroviară, energie şi apărare, cu nişte proceduri inspirate din ţările dezvoltate din vestul Europei, care nu au şi nu au avut în istorie aceste întârzieri uriaşe, care de fapt au blocat dezvoltarea''.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a precizat că sunt vizate prioritar trei mari domenii, respectiv Apărarea, Energia şi Transporturile.

Reamintim că de-a lungul anilor DNA-ul a făcut vrafuri de dosare pe tema licitaţiilor date firmelor de casă ale politicienilor la putere contra comisioane grase încasate de aleşi locali, preşedinţi de consilii judeţene, miniştri etc. Contestarea licitaţiilor era unul dintre puţinele instrumente prin care firmele puteau contesta alocarea unor contracte contracandidaţior săi nu neapărat mai buni ca expertiză însă având relaţiile potrivite.