Dragnea: OUG 13 a fost abrogată. Avem un vid legislativ

Liviu Dragnea desfide temerile opoziţiei, care acuză un plan bine pus la punct de PSD vizând reînvierea OUG 13, şi vorbeşte despre un vid legislativ care ar trebui umplut.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times România)

În timp ce opoziţia a tras semnale de alarmă că OUG 13 ar putea reînvia chiar dacă OUG 14 a fost adoptată astăzi de Parlament, liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut, marţi, că Ordonanţa 13/2017 este abrogată şi s-a plâns că pe fundalul acestei abrogări s-a creat un vid legislativ pe care au apărut deja decizii ale instanţelor de judecată, relatează Agerpres.

"Ordonanţa 13 este abrogată. Dacă cei din Comisia juridică ajung la concluzia că trebuie să o mai abrogăm încă o dată sau trebuie să facem orice e nevoie, o să o facem şi pe asta cât de repede. A venit în Parlament, cred că săptămâna viitoare, luni sau marţi cel mai târziu, legea de aprobare a Ordonanţei 14 se adoptă. Dacă e nevoie să facem ceva şi pe Ordonanţa 13, facem şi aici. Dar nu vi se pare că discutăm totuşi despre nimic? Eu v-am spus punctul meu de vedere. Noi avem altă problemă. Ordonanţa 13, Ordonanţa 14, avem un vid legislativ care trebuia să fie acoperit de acea ordonanţă numărul 13. S-a presat abrogarea ei. Pe acel vid legislativ au apărut deja decizii ale instanţelor de judecată. Aici suntem", a spus Dragnea la Palatul Parlamentului, întrebat ce se va întâmpla în Parlament cu Ordonanţa 13, care, potrivit USR, trebuia respinsă de Parlament înaintea adoptării OUG 14.

Dragnea a mai adăugat că parlamentarii PSD "vor vota aşa cum trebuie ca Ordonanţa 13 să nu existe". Totodată, întrebat dacă se intenţionează ca pe Ordonanţa 13 să se facă toate modificările pentru punerea în acord cu deciziile CCR sau e de preferat iniţierea unui proiect de lege care să fie dezbătut în Parlament, Dragnea a precizat că pe acest subiect trebuie să se exprime preşedinţii celor două comisii juridice şi noul ministru al Justiţiei.

Reamintim că Senatul a adoptat marţi OUG 14 de abrogare a ordonanţei vizând mutilarea Codurilor Penale. USR a avertizat însă că PSD îşi urmează planul bine pus la punct de a menţine în viaţă OUG 13. Potrivit aleşilor opoziţiei, există pericolul real ca OUG 14 să fie declarată neconstituţională din cauza procedurii prin care a fost adoptată, care încalcă reguli fundamentale de tehnică legislativă, ce nu pot fi corectate. (Vă invităm să citiţi aici şi opiniile experţilor din societatea civilă pe acest subiect, exprimate chiar în seara adoptării OUG 14 şi publicate în premieră de Epoch Times)

Riscul reînvierii OUG 13 ar fi putut fi evitat dacă Parlamentul ar fi respins respectiva ordonanţă prin vot înaintea adoptării OUG 14, lucru pe care majoritatea PSD/ALDE a refuzat însă să îl facă. Astfel, senatorul PSD, Şerban Nicolae, a refuzat să introducă pe ordinea de zi de luni şi dezbaterea OUG 13 cerută de USR, motivând că se doreşte demararea unei dezbateri cu toate instituţiile publice pe tema acestei ordonanţe care a fost abrogată. Iar marţi, OUG 14 a fost supusă votului Senatului de către Călin Popescu Tăriceanu, fără avizul Comisiei pentru Drepturile Omului, invocându-se urgenţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne