Dragnea: Nu există niciun fel de risc ca salariile să scadă!

Opoziţie, sindicate, societate civilă, toate vuiesc că salariile vor scădea după transferul CAS şi CASS de la angajator la angajat. Dragnea neagă însă informaţia.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Nu există niciun fel de risc ca salariile să scadă după trecerea contribuţiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat, lucru programat să aibă loc începând cu ianuarie 2018, a susţinut miercuri liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Fac un apel la responsabilitatea celor care pot avea responsabilitate (...) Nu există niciun fel de risc ca salariile să scadă, absolut niciunul, şi ei stiu lucrul acesta pentru că au fost de faţă la toate discuţiile, cu calculele pe masă", a spus Liviu Dragnea, comentând o declaraţie a liderului sindical Dumitru Costin.

Dragnea a ţinut să declare că a crezut mult timp în "buna credinţă" a acestuia şi s-a întrebat dacă nu cumva unii sindicalişti "sunt preocupaţi de jocuri politice".

Reamintim că, începând de la 1 ianuarie 2018, taxele CAS şi CASS urmează să fie plătite de angajat, ceea ce, susţin sindicatele şi Opoziţia, va duce practic la scăderea salariilor nete. Acest lucru a fost admis indirect inclusiv de ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu.

Potrivit Hotnews, mutarea contribuţiilor poate fi însă compensată în sensul în care salariul net poate fi întregit de angajator până la nivelul iniţial fără o creştere a cheltuielilor totale ale angajatorului. Practic, angajatorul va fi cel care decide dacă va păstra pentru sine câştigul provenit din mutarea contribuţiilor către angajat sau dacă va fi de acord să mărească salariul brut al angajatului, astfel încât acesta să rămână cu salariul net neschimbat.

În acest context, nu mai demult de ieri ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a anunţat că Guvernul va obliga printr-o prevedere patronii de firme să crească salariul brut al angajaţilor, în aşa fel încât să includă şi contribuţiile pe care Guvernul ţine să le treacă de la angajator la angajat.