Dragnea, nou atac la adresa Opoziţiei. PNL şi USR, acuzate de continuarea unui proces de infringement

Proiectul de lege vizând combaterea spălării banilor şi finanţarea terorismului n-a intrat astăzi la vot în Camera Deputaţilor unde PSD are, sau, cel puţin avea majoritatea. De vină este însă Opoziţia, susţine Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea (Preşedinte PSD);
Liviu Dragnea (Preşedinte PSD); (Florin Chirilă/Epoch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a acuzat miercuri Opoziţia de amânarea votului în plenul Camerei Deputaţilor pe proiectul de lege vizând combaterea spălării banilor şi finanţarea terorismului, act normativ ce are drept scop declarat transpunerea unei directive UE. În declaraţiile sale, Dragnea a încercat să acrediteze ideea că dacă procesul de infringement intentat de Comisia Europeană României pentru întârzierea transpunerii directivei va continua, acest lucru va fi din cauza Opoziţiei care n-a fost de acord cu unele prevederi din textul transpunerii, impuse de majoritatea PSD-ALDE.

“Din ce mi-a spus Daniel Suciu (liderul deputaţilor PSD – n.r.), grupul parlamentar, PNL, grupul parlamentar USR nu sunt de acord cu unele prevederi, dar ele sunt prevăzute în Directivă. Nici eu nu sunt de acord cu unele prevederi, dar sunt prevăzute în Directivă în mod explicit.

Şi s-a stabilit să mai fie discuţii săptămâna asta sau la începutul săptămânii viitoare, pentru că există riscul real, dacă nu introducem în lege prevederile care sunt explicite în Directivă, să se continue procesul de infringement, ceea ce nu ar fi de dorit”, a declarat Liviu Dragnea răspunzând la întrebările presei.

Reamintim că procesul de infringement a fost deschis după ce termenul de transpunere al Directivei - 2017 - n-a fost respectat, parte din presă scriind că întârzierea ar fi din cauza faptului că directiva conţine prevederi legate de acţiunile la purtător ori Tel Drum-ul prin astfel de acţiuni ar fi fost controlat. Practic, potrivit Opoziţiei, prin acest tip de amendament, PSD-ul creează pârghii pentru a putea decapita în viitor ONG-urile incomode, căci nedepunerea unor formalităţi legate de aceste liste se pedepseşte cu amenzi practic imposibil sau foarte greu de achitat. În anumite cazuri, amenzile merg până la 5 milioane de euro, sumă exorbitantă pentru fundaţii.

Iar referitor la transpunerea "prevederilor care sunt explicite în directivă", unul dintre punctele cele mai disputate ieri, în şedinţa comună a Comisiei de buget-finanţe şi a Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor a fost introducerea sau neintroducerea ONG-urilor sub umbrela respectivei legi. Astfel, PSD a reuşit să impună obligaţia asociaţiilor şi fundaţilor de a transmite instituţiilor statului informaţii despre beneficiarii reali ai serviciilor lor. În cazul asociaţiilor ce oferă servicii în domeniul social sau sănătate, acestea ar trebui să-i raporteze pe bolnavii de cancer sau HIV, copii fără adăpost etc. de care are grijă, lucru considerat inacceptabil de către Opoziţie.

Interesant este că potrivit Opoziţiei şi nu numai, decizia CE a cărei transpunere coaliţia la putere susţine că o face NU conţine astfel de prevederi legate de ONG-uri gen cele din actul normativ românesc, lucru recunoscut ieri chiar de reprezentantul Oficiului Naţional pentru Combaterea Spălării Banilor prezent la şedinţa din Parlament.

Întrebat la dezbateri ce opinie are pe acest subiect, reprezentantul ONPCSB a precizat că Directiva Europeană nu prevede expres asociaţiile. Acesta a susţinut însă că statele au obligaţia să îşi adapteze legislaţia pentru a preveni riscul ca unele organizaţii teroriste să abuzeze de ONG-uri sau să pozeze în entităţi legitime.

Argumentele sale au fost combătute prompt de deputatul PNL Ioan Cupşa.

"De ce această directivă a scos fundaţiile? Pentru că s-a constatat că nu există un pericol la nivel european în legătură cu spălarea banilor prin fundaţii, dimpotrivă, trebuie încurajată activitatea lor. E o politică europeană protejarea lor de oricare ingerinţe guvernamentale. Acesta este sensul directivei. Noi nu creăm o transparenţă prin introducerea lor în lege ci creăm pârghii pentru ca în viitor să şicanezi, să restrângi activitatea unor ONG-uri care deranjează", a replicat liberalul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne