Dragnea le face o ultimă ofertă "soldaţilor" generalului Oprea

După ce fuziunea dintre PNL şi UNPR a eşuat, iar o parte dintre "soldaţii" lui Gabriel Oprea au sărit grăbiţi în barca PSD, liderul social-democraţilor Liviu Dragnea îşi arată deschiderea pentru o eventuală fuziune prin absorbţie.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Partidul fondat de generalul Gabriel Oprea este pe cale de dispariţie, în contextul în care fuziunea cu liberalii a eşuat iar parlamentarii săi migrează unul după altul la PSD. Preşedintele social-democraţilor Liviu Dragnea se arată dispus să accepte o fuziune prin absorbţie cu UNPR.

"Am decis ca în continuare să ne menţinem oferta pe care nu am schimbat-o niciodată de a aştepta o poziţie din partea conducerii UNPR. Dacă vine într-un timp util, suntem deschişi la discuţii în continuare. (...) Noi nu stăm degeaba, noi în continuare am stabilit azi programul pentru vară — în această lună se iau concediile de vară pe o perioadă foarte scurtă, în aşa fel încât de la 1 august începe activitatea politică şi de organizare care se va finaliza în noaptea alegerilor.

Dacă într-un timp rezonabil va fi o clarificare din partea colegilor de la UNPR, noi suntem prezenţi şi participăm la discuţii, dacă nu, programul nostru merge în continuare. PSD va merge singur. Dacă colegii de la UNPR vor dori să discutăm despre fuziune, va fi tot PSD-ul la alegeri cu liste proprii pentru PSD", a declarat Dragnea, citat de Agerpres

Întrebat dacă ar fi de acord să facă o alianţă cu UNPR, liderul PSD a negat.

"Am văzut că şi dumnealor agreează ideea de fuziune, am înţeles că trebuie să decidă cu cine vor să o facă. Dacă nu vor să o facă cu noi, noi o să ne "chinuim" singuri şi o să ne prezentăm singuri la alegeri. Cu colegi de la UNPR am colaborat foarte bine până la alegerile locale, când ceva s-a întâmplat în univers şi brusc au început discuţii între UNPR şi PNL. Noi nu facem oferte, noi încercăm să ducem la capăt o discuţie mai veche despre fuziune.

În momentul în care se va face o fuziune, toţi membrii UNPR care vor să accepte aceasta devin membri PSD şi se supun regulilor din organizaţii. Nu putem să facem o fuziune în care un membru PSD are drepturi mai mari decât un alt membru PSD, fiecare organizaţie va decide care sunt propunerile pentru listele parlamentare. (...) Pe de altă parte, sub nicio formă nu voi lansa în spaţiul public oferte în care să intru în licitaţie politică, aşa ceva n-o să fac, cu toate riscurile", a adăugat Dragnea.

Liderul PSD a explicat că "sunt mulţi parlamentari care vor să vină în continuare către noi, din administraţia locală sunt aleşi de la UNPR care vor să vină către noi, nu ştiu dacă până la urmă se mai face această combinaţie, fuziune între PNL şi UNPR."

"Cert este că PSD nu este un partid izolat, în primul rând pentru că este un partid care a câştigat alegerile locale şi le va câştiga şi pe cele parlamentare. Avem o relaţie foarte bună cu colegii de al ALDE, avem relaţii bune în judeţe cu multe alte partide care au constituit majorităţi, iar PSD nu trebuie să aibă această atitudine de dragul de a fi mai mulţi la masă să cedăm locuri pe liste. O fuziune a fost şi rămâne în continuare deschisă din partea PSD pentru UNPR. (...)

Noi nu facem racolări, avem doar politica porţilor deschise. Singura problemă e că am temporizat puţin, ca să aibă timp să se facă documentele. Noi ne desfăşurăm activitatea, la CExN stabilim programul pentru vară, ne apucăm de treabă dacă vreodată se hotărăsc să discutăm despre fuziune, fără niciun fel de aroganţă discutăm", a adăugat Dragnea.

Unul după altul, parlamentarii UNPR au sărit în ultimele zile în barca salvatoare a social-democraţilor. Per total, partidul înfiinţat de generalul Gabriel Oprea a rămas fără 12 parlamentari, în doar două zile, şi mai are doar 31 din cei 55 câţi a avut în perioada sa de glorie. UNPR a pierdut chiar şi un europarlamentar, pe Doru Frunzulică.