Dragnea fitileşte candidatura lui Iohannis. Băsescu scos la interval

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri că unul dintre motivele pentru care Crin Antonescu nu l-ar sprijini pe actualul preşedinte al PNL în cursa pentru Palatul Cotroceni este că fostul preşedinte al partidului liberal ar fi sesizat "o apropiere" între Klaus Iohannis şi Traian Băsescu.

"Domnul Antonescu şi din ce în ce mai mulţi membri PNL care nu îl suportă pe Traian Băsescu şi nu vor să conceapă un troc cu Traian Băsescu au început să înţeleagă jocul pe care îl face Klaus Iohannis şi sigur că nu le convine lucrul ăsta. (...) Pe fond, Crin Antonescu nu poate fi bănuit că este prieten cu Traian Băsescu, categoric nu. Mare parte din PNL, la fel. Ei văd la Klaus Iohannis o apropiere de Traian Băsescu şi sigur că sunt deranjaţi de asta", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Vicepremierul Dragnea a mai acuzat că, în timp ce Crin Antonescu a vrut ca PNL să "înghită" PDL pentru a avea un partid mai puternic, Iohannis "a predat PNL, PDL-ului, pentru a ajunge preşedinte".

Acuzele lui Dragnea vin la o zi după ce Crin Antonescu a afirmat că exclude categoric o candidatură la prezidenţiale şi că nu ştie încă dacă îl va vota pe fostul său coleg, Klaus, pe care îl vedea, când l-a adus de la Sibiu pentru a îl propulsa în prima linie a luptei politice, pe post de premier, nu preşedinte.

Reamintim că, atâta vreme cât Antonescu a fost prezidenţiabilul PNL-ului, PSD-ul l-a acuzat constant de blat cu şeful statului, insinuând că Antonescu s-ar fi înţeles cu Băsescu să îl facă pe acesta premier.

Odată Crin Antonescu ieşit din cursa pentru Cotroceni, acesta a redevenit brusc un inamic al preşedintelui, în timp ce Klaus Iohannis începe să fie acuzat de varii înţelegeri cu şeful de stat, pe care PSD-ul şi Victor Ponta se străduieşte să îl portretizeze ca "răul absolut."

Pe fundalul apropierii alegerilor pentru Cotroceni, luni, 11 august, postul de televiziune Antena 3 a prezentat o ştire conform căreia Iohannis ar fi mers în vizită la preşedintele Traian Băsescu, la vila sa de protocol. Ulterior ştirii, premierul Ponta, contracandidat în alegeri al preşedintelui PNL a susţinut public că din pozele prezentate de Antene, în care apărea maşina lui Iohannis, reiese că acesta l-ar fi vizitat pe şeful statului.

"M-am uitat şi eu astăzi pe acele fotografii. Chiar ştiu foarte bine şi unde este Lac III, reşedinţa dlui Băsescu, poarta aceea verde pe care intră maşina dlui Iohannis, ştiu foarte bine şi unde este - în altă parte - reşedinţa ambasadorului american, pentru că e Vila Dante, aceea pe care Guvernul a alocat-o. Poate a greşit drumul, poate a luat-o din greşeală, ştiţi cum e: a vrut să se ducă în dreapta şi a luat-o în stânga. Dar eu mai ştiu că acea poartă verde nu se deschide decât dacă eşti invitat şi dacă SPP-ul deschide poarta. Nu înţeleg de ce nu trebuia să nu spună adevărul. Nu-mi dau seama", a comentat premierul.

Klaus Iohannis a dezminţit ştirea, adăugând că în acea zi - 10 iulie - nu a fost în vizită la şeful statului, ci a participat la un eveniment organizat de Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, la Vila Dante, reşedinţă deţinută de Ambasada Statelor Unite.

Ambasada SUA a confirmat că a găzduit, pe 10 iulie, la vila Dante un eveniment la care au participat mulţi oaspeţi români şi străini. Lista invitaţilor nu a fost făcută publică.