Dragnea: E o abordare KGB-istă, securistă! Nu vom accepta ca Guvernul să fie dat jos cu ajutorul procurorilor

PSD nu exclude organizarea unui miting de amploare pentru susţinerea premierului Viorica Dăncilă, a anunţat liderul social-democraţilor Liviu Dragnea, în contextul scandalului declanşat de plângerea penală pentru înaltă trădare depusă de şeful PNL.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Organizarea unui miting pentru susţinerea premierului depinde de modul în care va evolua situaţia în urma plângerii penale depuse de liderul PNL Ludovic Orban, a afirmat luni, la finalul Biroului Permanent Naţional, preşedintele PSD Liviu Dragnea.

"Am discutat despre plângerea penală asumată de Ludovic Orban. Se poate contura ideea că aici vorbim, pe lângă alte prostii, se poate vorbi de antisemitism instituţional. În momentul în care se vorbeşte de acuzaţii de înaltă trădare pentru un oficial care a vrut întâlniri oficiale cu şefi de stat şi de Guvern din altă ţară... dincolo de faptul că este o abordare KGB-istă, că este o abordare ceauşistă, că este o abordare securistă, care ne duce cu gândul la "agenturili străine", aici este tratat statul Israel ca o putere străină cu care noi suntem în conflict. După părerea noastră este o acţiune care aduce deservicii majore României. Atât cei care au conceput această plângere penală, cât şi cel care şi-a asumat-o, dau dovadă de o mare iresponsabilitate.

Sunt acuzaţi nişte cetăţeni israelieni că sunt agenţi de influenţă, am văzut comentarii că ar fi spioni, fără niciun fel de responsabilitate, fără o minimă bază, fără niciun fel de dovadă sau probă, înseamnă că pe aceast precedent, toţi constultanţii străini care au fost în România în ultimii ani şi care probabil că vor mai veni, aşa cum merg şi în alte ţări, sunt agenţi de influenţă şi cei care au lucrat cu ei vor fi acuzaţi de înaltă trădare. Orice contact pe care un oficial român, indiferent ce poziţie ocupă, contact pe care îl poate avea cu un cetăţean străin care poate ocupa o funcţie importantă într-o altă ţară poate fi acuzat de înaltă trădare", a declarat Dragnea.

Liderul PSD susţine că asistăm, "a nu ştiu câta oară", la o încercare de a da jos Guvernul şi de a prelua într-un "mod nelegitim" guvernarea din România prin intermediul procurorilor.

"Nu putem fi de acord ca un Guvern să fie dat jos cu ajutorul procurorilor, în condiţiile în care nu există nici măcar o fărâmă de adevăr în ceea ce priveşte acuzaţiile respetive, dincolo de caracterul aberant al plângerii în sine. Toţi colegii noştri susţin în continuare Guvernul, nu există niciun fel de intenţie din partea doamnei prim-ministru sau din partea PSD-ului, şi am observat şi la colegii de la ALDE şi la domnul preşedinte Tăriceanu, vreo ezitare în ceea ce priveşte continuarea guvernării. Avem o majoritate stabilă şi încă sperăm că mai există undeva bine ascunsă, dar mai există, o fărâmă de luciditate, responsabilitate şi înţelepciune ca acest demers să nu intre într-o zonă care să scape de sub control şi România să rămână într-o zonă de stabilitate care ajută pe toată lumea, inclusiv pe partenerii noştri strategici cu care am avut şi vom avea în continuare relaţii chiar dacă sunt puteri străine", a precizat Dragnea.

Şeful PSD a dezvăluit că în cadrul şedinţei s-a discutat şi despre suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis şi organizarea unui miting de susţinere a premierului Viorica Dăncilă.

"Noi nu am hotărât să promovăm discuţia despre aceste două teme fără să uităm de fapt lucrul cel mai grav care s-a întâmplat şi anume, această plângere penală şi conţinutul ei, pentru că aşa turnători a avut România şi va avea în continuare. În ceea ce priveşte suspendarea preşedintelui, noi, încă o dată spun, tot sperăm că mai există o fărâmă de luciditate ca acest demers aberant, cel puţin aberant, nu va depăşi o linie roşie şi nu va face ca lucrurile să scape de sub control, deci nu luăm în calcul suspendarea preşedintelui României. Dar, aşa cum am mai spus-o, nu avem de gând să stăm inactivi, să nu facem nimic, dacă vom vedea că lucrurile merg în direcţia care este străvezie şi anume, de a se prelua într-un mod nelegitim guvernarea şi atunci vom utiliza toate mijloacele legale, constituţionale, publice, sociale pentru ca votul cetăţenilor din decembrie 2016, un vot legitim, să fie respectat. În ceea ce priveşte mitingul, nu este exclusă organizarea acestui miting, dar are legătură tot cu ce am spus mai devreme, dacă va fi cazul îl vom face, dar asta ţine de evoluţia acestei situaţii", a punctat Dragnea.

Naţionalizarea contribuţiilor la Pilonul II. Dragnea ameninţă ziariştii cu Codul Penal
 /></div>
<div id=Liviu Dragnea (Epoch Times)

Naţionalizarea contribuţiilor la Pilonul II. Dragnea ameninţă ziariştii cu Codul Penal

"Anumiţi ziarişti” şi „anumiţi cetăţeni” au vorbit în ultimele zile despre o intenţie a Guvernului de a desfiinţa Pilonul II de pensii, aceste declaraţii fiind false şi de natură a destabiliza economic şi social România, a susţinut Dragnea, "avertizând" că astfel de declaraţii sunt pasibile de pedepse cu închisoarea.

Ana Ion
2018-05-21 14:12
2018-05-21 14:12

Iritat de întrebările presei pe tema Pilonului 2 de pensii, Liviu Dragnea s-a lansat luni în ameninţări la adresa unor "anumiţi jurnalişti" şi "anumiţi cetăţeni" care au vorbit despre intenţia Guvernului de a desfiinţa Pilonul 2 şi de a-l naţionaliza. "E fals”, a declarat Dragnea ţinând să adauge că în Codul Penal este prevăzută pedeapsa cu închisoarea pentru „comunicarea sau răspândirea de ştiri, date sau informaţii false„ care pun „în pericol securitatea naţională”, relatează Hotnews.

Declaraţiile lui Liviu Dragnea vin în contextul în care, duminică, în presă a apărut un document oficial din care reiese că programul legislativ al Guvernului pe 2018 include ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Întrebat de presă cum comentează informaţiile legate de o posibilă modificare a legislaţiei privind Pilonul II de pensii, Dragnea a invocat faptul că Ludovic Orban „s-a specializat în a face plângeri penale” şi le-a transmis ziariştilor că există un articol în Codul Penal care stipulează:

„Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

Liderul PSD a mai ţinut să adauge că informaţiile privind o desfiinţare sau naţionalizare a Pilonului II de pensii pot „destabiliza economic şi social România şi pot aduce atingere securităţii naţionale.”

Întrebat concret la cine se referă, Dragnea a răspuns: „în anumite posturi de televiziune, anumiţi ziarişti, anumiţi cetăţeni vorbesc în ultimele zile de intenţia guvernului de a desfiinţa Pilonul II de pensii, la asta m-am referit”.

La presiunile ziariştilor, liderul PSD a precizat că el nu a „ameninţat” pe nimeni, ci doar a făcut o referire la „o prevedere în Codul Penal” şi la faptul că „există preşedinţi de partide” care au mai depus plângeri penale (o aluzie la iniţiativa lui Ludovic Orban), „că nu cumva să vă treziţi cu plângeri penale”.

În final, Dragnea le-a făcut şi o recomandare ziariştilor: „vă rog să rămâneţi cât e posibil sau cât sunteţi lăsaţi ancoraţi în realitate şi în programul de guvernare”.

Reacţia Opoziţiei

Declaraţiile lui Liviu Dragnea au stârnit indignare, deputatul USR Stelian Ion atrăgând atenţia că ne întoarcem la cenzură.

"Dragilor, voi aţi văzut ce tupeu au indivizii ăstia?

După ce că aceşti escroci joacă alba-neagra cu pilonul II de pensii şi se încurcă în minciuni, acum Dragnea a trecut la un alt nivel: ameninţă şi intimidează presa, spunând că cine îndrăzneşte să relateze informaţii care nu convin puterii actuale se face face vinovat de săvârşirea infracţiunii de comunicare de informaţii false, pedepsită cu închisoare până la 5 ani.

Ne întoarcem la cenzură? Da, asta facem. Se întâmplă acum, ”în direct”.

Îndrazneşte să crezi că PSD-ul doreşte reinstaurarea dictaturii incompetenţilor şi hoţilor!" scrie pe Facebook Stelian Ion.

Reamintim că, duminică, în presă a apărut un document oficial din care reiese că programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Ulterior, Olguţa Vasilescu a apărut la Antena 3 pentru a susţine că informaţia care a stârnit un adevărat cutremur pe reţelele sociale este o propunere a Comisiei de Prognoză şi nu va fi aplicată.

”E o propunere a Comisiei de Prognoză. Nu s-a transpus într-o ordonanţă de urgenţă, nici nu se va transpune. Ea trebuie să ajungă la Ministerul Muncii, nu sunt de acord cu ea. Nu se va întâmpla”, a declarat ministrul Muncii, preluată de Ştiripesurse, la Antena 3.