Dragnea, dezamăgit: Am văzut o argumentaţie pentru revocarea procurorilor şefi, cu o concluzie pentru a fi menţinuţi

La finalul evaluării procurorilor şefi Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat o argumentaţie pentru revocarea celor doi, însă a venit cu o concluzie pentru a fi menţinuţi în funcţie, şi-a exprimat aparenta nemulţumire liderul PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele PSD Liviu Dragnea susţine că are "o oarecare dezamăgire" în legătură cu decizia noului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, de a nu cere revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, în urma evaluării realizate.

Întrebat dacă este mulţumit de raportul prezentat de Ministerul Justiţiei, Dragnea a răspuns negativ.

"Nu. Eu am spus de multe ori în toate apariţiile mele publice că voi susţine decizia ministrului într-un fel sau altul dacă va fi argumentată. Din păcate, nu am ce să susţin, pentru că ori mă aşteptam la o argumentaţie în care să ne spună tuturor de ce trebuie să fie menţinuţi în funcţie şefii Parchetelor, ceea ce era o opţiune şi un rezultat al evaluării, ori argumentaţie pentru a cere revocarea lor. În schimb, am văzut o argumentaţie pentru a fi revocaţi cu o concluzie pentru a fi menţinuţi. Din păcate, nu am ce să susţin şi trebuie să recunosc că am o oarecare dezamăgire", a declarat şeful PSD, citat de Agerpres.

Cât despre monitorizarea anunţată de ministrul Justiţiei, Dragnea a comentat ironic: "Da, şi i-am văzut că tremură de frică procurorii şefi".

Întrebat dacă, în acest context, se pune problema schimbării din funcţie a ministrului Justiţiei, şeful PSD a răspuns că, din punctul său de vedere, nu.

"Este o decizie a prim-ministrului, o să vedem în continuare pentru că până la urmă cel mai important lucru sau cele mai importante obiective pe care trebuie să le aibă Ministerul Justiţiei le reprezintă legile din justiţie. Aşteptăm să vedem cu ce propuneri vine, pentru că, de fapt, dincolo de persoane, dincolo de supărări sau ne-supărări, foarte important este să vedem dacă şi cum trebuie modificată legislaţia din justiţie în aşa fel încât în perioada următoare să fie din ce în ce mai puţine discuţii foarte tensionate, aşa cum au fost în ultima perioadă, în ultimii ani, în ultimul an, în ultimele luni, şi aşteptăm să vedem cu ce pachet de legi vine", a precizat Dragnea.

Cu o zi în urmă, ministrul Justiţiei şi-a finalizat mult aşteptata evaluare a şefilor de la DNA şi Parchetul General. Pe scurt: nu va declanşa mecanismul de revocare, dar va institui "o atentă monitorizare", o obligaţie "de raportare a activităţii procurorilor" în faţa lui.