Dragnea, despre majorările salariale: "Nu se amână nimic, creşterile sunt mai mari decât am discutat iniţial"

La scurt timp după ce Olguţa Vasilescu a anunţat public amânarea majorărilor salariale promise de PSD, Liviu Dragnea vine să declare că, în fapt, nu se amână nimic.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Eooch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut marţi seară, la Antena 3, că aplicarea legii salarizării este complicată, însă nu se amână şi că vor fi creşteri mai mari decât s-a anunţat iniţial, dând exemplul unui spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% ce va fi aplicat în Educaţie, relatează Agerpres. Declaraţiile lui Dragnea vin la scurtă vreme după ce subordonata sa, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că măririle salariale nu se mai dau de la 1 iulie, aşa cum promisese Guvernul, ci de la 1 ianuarie 2018 şi că majorările nu se vor mai acorda aşa cum se anunţase.

"Nu se amână nimic, dimpotrivă, creşterile sunt mai mari decât am discutat iniţial", a declarat Liviu Dragnea, precizând că în campania electorală s-a promis o aplicare etapizată a majorărilor salariale.

"Este o lege destul de complicată, cu foarte multe cifre. Noi nu am spus nici în campanie, nici după alegeri că toată legea va intra în vigoare de la 1 iulie. Asta este o greşeală. Noi nu am spus aşa ceva niciodată, nici nu se poate lucrul ăsta. Am explicat, dimpotrivă, foarte clar că va fi o aplicare etapizată — până în 2020 o etapă şi până în 2022 altă etapă", a susţinut liderul PSD.

Reamintim că potrivit anunţului făcut ieri de ministrul Muncii, medicii nu vor primi de la 1 ianuarie 2018 salarii duble, ci vor beneficia de creşteri de doar 25%. Cât despre angajaţii din învăţământ, aceştia vor beneficia şi ei doar de majorarea cu 25% a salariilor brute, faţă de 50% cum promisese iniţial Olguţa Vasilescu. Restul majorărilor până la cuantumul promis de PSD ar urma să fie acordate abia după 1 martie.

Trecând peste aceste aspecte, Dragnea a susţinut că vor exista unele creşteri mai mari decât s-a discutat iniţial, cum este şi cazul angajaţilor din Educaţie, care vor primi un spor de 10% pentru suprasolicitare neuropsihică.

"Erau câteva prevederi, de exemplu la educaţie era în program o creştere cu 90% până la 1 ianuarie 2018 şi atât. Nu mai aveau alte creşteri. În schimb, noi, între timp, am adoptat, de la 1 ianuarie au crescut cu 15%, vorbim de Educaţie, de la 1 ianuarie 2018 vor creşte cu 25%, de la 1 martie 2018 vor creşte cu 20%.

Astăzi am discutat cu sindicatele, apare un spor, de care nu a vorbit nimeni, pe care nu stabilisem că o să-l punem, 10% spor neuropsihic care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Tot de la 1 decembrie 2018, 475 de lei pe lună, echivalentul a două norme de hrană şi un voucher de vacanţă. Toate astea se duc mult peste 80%, după care, de la 1 decembrie 2018, 19, 20, 21, 22 — patru creşteri salariale. Deci, diferenţa va merge peste 100%", a afirmat Dragnea.

Dragnea a ţinut să promită că şi în Sănătate vor fi "creşteri spectaculoase", Guvernul urmând să acorde vouchere de vacanţă, norme de hrană etc. De asemenea, în condiţiile în care instituţiile financiare internaţionale, opoziţia, specialiştii etc. au dubii mari cu privire la sustenabilitatea legii salarizării, liderul PSD a dat asigurări că vor exista resurse pentru plata tuturor creşterilor salariale cu condiţia să fie pus în aplicare, "la virgulă", programul de guvernare.