Dragnea are mari aşteptări de la şeful comisiei pentru controlul SRI. În vizor, relaţia SRI-DNA

Preşedintele PSD şi-a exprimat speranţa că Ţuţuianu (politician care a avut probleme cu DNA) să poată face publice anumite lucruri legate de SRI, precum protocoalele cu DNA.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD)
Liviu Dragnea(Presedinte PSD) (Florin Chirila\Epoch Times)

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, marţi seara, la doar câteva ore după ce Comisia Parlamentară pentru controlul SRI a modificat o serie de acte normative pentru a putea controla mai abitir SRI, că sunt "sunt aşteptări mari de la Ţuţuianu”, şeful Comisiei şi că speră ca acesta va publica „lucrurile care pot fi făcute publice”, inclusiv protocoalele între SRI şi DNA, relatează digi24.ro.

Dragnea a mai adăugat că din experienţa lui astfel de protocoale între instituţiile statului nu pot rămâne secrete la nesfârşit.

„Din ce am văzut la ieşirile publice cred că e om serios, eu ştiu că e destul de aplicat, că se pregăteşte foarte bine, gura nu vorbeşte fără el. Sunt aşteptări mari de la Ţuţuianu, sper să aibă puterea să facă activitatea Comisiei destul de cunoscută publicului larg, în limitele informaţiilor care pot fi făcute publice. Sper ca Ţuţuianu să facă publice lucrurile care pot fi făcute publice şi care mai dau la o parte din acest mister care de multe ori se poate să fi fost artificial menţinut”, a declarat Dragnea la B1 TV.

Liviu Dragnea a pledat şi pentru publicarea protocoalelor între DNA şi SRI ca fiind benefică, pentru ca oamenii să nu se mai gândească ce e atât de îngrozitor la ele de sunt ţinute secrete:

„Ele rămânând nepublice, fiecare putem fabula orice. Începi să te gândeşti ce e atât de îngrozitor acolo de nu pot fi făcute publice. Vorbim de colaborarea între două instituţii, nu de chestiuni de spionaj. Nu cred că DNA a fost implicat în spionaj. De asta cu cât mai mult întârzie să fie făcute publice cu atât au de suferit cele două instituţii. Cred că e o greşeală că cele două instituţii nu hotărăsc odată să fie făcute publice aceste protocoale, care sigur vor ieşi la iveală la un moment dat”, a precizat Liviu Dragnea.

Reamintim că preşedintele Comisiei SRI din Parlament, Adrian Ţuţuianu, a cerut desecretizarea protocoalelor secrete încheiate de serviciile de informaţii cu alte instituţii ale statului. Acelaşi Ţuţuianu a anunţat marţi că a aprobat un proiect care vizează modificarea Hotărârii Parlamentului 30 / 1993 privind funcţionarea acesteia şi un proiect de Regulament de organizare şi funcţionare prin care îşi sporeşte atribuţiile de control. Modificările prevăd că atribuţiile de control ale comisiei pot fi exercitate inclusiv prin activităţi de control la sediile SRI şi obligă serviciul să pună la dispoziţia comisiei în timp util rapoarte, documente etc. şi să permită audierea personalului militar şi civil indicat de comisie. Foarte important, o modificare prevede şi faptul că această comisie poate iniţia proiecte de acte normative în domeniul securităţii naţionale, ceea ce nu era posibil în prezent.

În ceea ce-l priveşte pe Ţuţuianu - de la care Dragnea are mari aşteptări - digi24 reaminteşte că acesta are ceva probleme în justiţie şi a intrat în vizorul DNA în perioada când a condus Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Astfel, procurorii îl suspectează de ilegalităţi care ar fi fost comise în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012.