Dragnea a prezentat noua lege a pensiilor: Vrem să intrăm în forţă cu ea în Parlament

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a prezentat noua Lege a pensiilor, care urmează să fie depusă în Parlament la începutul noii sesiuni, urmând ca, de la 1 ianuarie 2019, să înceapă recalcularea pensiilor.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Proiectul legii pensiilor a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii şi urmează să fie depus în Parlament în luna septembrie, astfel încât până la sfârşitul anului să intre în vigoare, a anunţat joi seară, la România TV, preşedintele PSD Liviu Dragnea.

"Vrem să intrăm în forţă cu Legea pensiilor în Parlament, pentru că trebuie să luăm în calcul şi piedicile pe care le vor pune Iohannis sau cei din Opoziţie. Nu a fost o lege bună adoptată de Parlament care să nu fie blocată sau întârziată, nu există aşa ceva. (...) Şi atunci noi vrem neapărat ca până la sfârşitul anului această lege să fie în vigoare, ca să înceapă de la 1 ianuarie să lucreze în print la recalcularea pensiilor. Noi vrem să ne ţinem de calendar, este foarte posibil, s-a discutat ieri şi am discutat săptămâna trecută şi cu doamna prim-ministru, este foarte posibil ca la Casa de Pensii să se mai aloce 1.000-1.500 de posturi pentru că este o muncă foarte grea să recalculezi milioane de pensii şi nu vrem ca nimeni să suporte vreo greşeală de calcul sau vreo nedreptate. În septembrie, la începutul lui septembrie, vrem să intrăm cu legea în Parlament, practic pe 3 septembrie începe sesiunea parlamentară", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Cu alte cuvinte, în prima săptămână de sesiune parlamentară această lege va fi depusă la Parlament de coaliţia PSD ALDE şi vor începe procedurile legislative.

"O să vedem dacă este procedură de urgenţă sau nu, oricum vor avea loc dezbateri şi în Parlament, dar nimeni nu este oprit să participe la dezbateri în această perioadă începând din această lună. Proiectul este pus pe site-ul Ministerului Muncii. Am avut o întâlnire cred că alaltăieri sau ieri, nu mai ţin minte exact, cred că ieri ne-am văzut şi cu domnul Tăriceanu şi cu doamna Olguţa Vasilescu şi cu specialiştii de la Casa de Pensii şi ne-am uitat pe forma finală care să fie lansată în dezbatere publică. Am avut o discuţie telefonică şi cu doamna prim-ministru, nu a fost nimic nou faţă de ultima variantă pe care o discutasem şi cu dumneaei, şi de astăzi e în dezbatere publică, mâine cred că va face doamna ministru o conferinţă de presă şi o să înceapă consultările cu asociaţiile de pensionari cu sindicatele şi cu toţi cei interesaţi, care chiar sunt interesaţi de lege nu sunt interesaţi doar să o critice în orb", a precizat Dragnea, citat de Agerpres.

Liderul PSD susţine că noua lege va rezolva inechităţile din actualul sistem de pensii, care trenează de ani de zile.

"De asemenea, această lege va face ca din 2021 pensiile să crească şi mai mult decât cresc în aceşti ani, deci faţă de practic dublarea pensiilor în 2020 şi dublarea practic a punctului de pensie la 1775 faţă de 2016. Din 2021, pensiile vor creşte şi vor creşte după aia în fiecare an, pentru că acel parametru, care este valoarea punctului de referinţă, va fi indexat în fiecare an cu rata inflaţiei. Noua lege se bazează pe unele principii fundamentale. Contributivitatea, care înseamnă că primeşti, practic, în funcţie de cât ai contribuit, egalitatea, adică reparăm o mare dreptate, în sensul că pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în ani diferiţi, acum, după ce va intra în vigoare noua lege, vor primi aceeaşi pensie, adică începând cu 2021, vor primi aceeaşi pensie, pensii egale la condiţii egale, solidaritatea socială - este un principiu fundamental al pensiilor, în sensul că ăsta este principiul pe care se bazează pilonul I, nu pilonul II - adică generaţiile care sunt în activitate susţin generaţiile de pensionari, care şi ei la rândul lor vor fi susţinuţi, când vor fi pensionari, de cei care vor urma să intre în activitate şi prescriptibilitatea, adică dreptul la pensie să nu se poată prescrie", a afirmat Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne