Dragnea a aflat judecătorii care îi vor decide soarta. Ce decizii a luat şefa completului în alte dosare importante

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a aflat, vineri, cine sunt judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care vor da decizia definitivă în dosarul angajărilor fictive.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a organizat o tragere la sorţi, vineri, pentru desemnarea completurilor de cinci judecători din cadrul instituţiei, demers care vine în urma deciziei Curţii Constituţionale pe această temă.

De dosarul liderului PSD Liviu Dragnea se vor ocupa acum judecătorii Cosma Rodica, Şelaru Valentin Horia, Neniţă Simona Cristina, Vasile Francisca Maria şi Ilie Ioana Alina.

Iniţial, completul care judeca dosarul angajărilor fictive - care s-a soldat în primă instanţă cu o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru şeful PSD - era compus din judecătorii Dragomir Ilie Iulian, Neniţă Simona Cristina, Grădinaru Daniel, Dragomir Florentina şi Lefterache Lavinia Valeria.

Jurnalista Ionela Arcanu a afirmat, pe pagina sa de socalizare, că juriştii cu care a vorbit spun că, dacă actualul complet nu administrează probe până la sfârşitul anului (şi sunt şanse mici să se întâmple), la începutul lui 2019 se trage la sorţi un nou complet de judecată.

G4media.ro susţine că, dintre cei cinci judecători ai Completului 1 de la Secţia Penală care se vor ocupa de dosarul lui Dragnea, doi sunt în sfera de influenţă a liderului PSD. Mai exact, Rodica Cosma (şefa completului) şi Neniţă Simona Cristina. Detalii aici.

Judecătoarea Rodica Cosma a luat de-a lungul timpului decizii în multe dosare importante şi a dat unele controversate, potrivit Digi24:

- decizia de eliberare a lui Radu Mazăre din arest şi anchetarea lui sub control judiciar;
- opinie separată în dosarul schimbului de terenuri cu MApN; a susţinut achitarea lui Gigi Becali;
- l-a condamnat pe Gigi Becali în dosarul "Valiza";
- l-a achitat pe fostul ministru al justiţiei Tudor Chiuariu, alături de alţi doi judecători;
- a condamnat-o pe fond pe Monica Iacob Ridzi, fost ministru PDL;
- a judecat unul din dosarele Zambaccian ale lui Adrian Năstase, însă nu a făcut parte din completul care a dat decizia definitivă;
- a făcut parte din completul care a decis condamnarea definitivă a fostului senator PSD Cătălin Voicu.

Reamintim că CCR a admis în şedinţa de miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarea Guvernului Dăncilă privind formarea ilegală a completelor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, CCR a constatat că există un conflict juridic între Parlament şi Curtea Supremă, aşa cum a reclamat premierul Viorica Dăncilă cu puţin timp înainte să înceapă apelul lui Dragnea. Consecinţa: toate procesele în curs vor fi reluate. Detalii aici.