Dr Virgil Musta: Un calcul matematic arată că într-o săptămână, două vom ajunge să nu mai avem locuri în spitale

Virgil Musta
Virgil Musta (tion.ro)

Şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, dr. Virgil Musta, a atras atenţia, într-o intervenţie la Digi24, că un calcul matematic arată că, într-o săptămână - două vom ajunge să nu mai avem locuri în spitale.

"Suntem necăjiţi, că din păcate mai sunt şi oameni iresponsabili care nu vor să respecte regulile, chiar dacă suntem într-o situaţie aşa dificilă. La Timişoara nu mai avem loc pe ATI. Orice caz nou va fi transferat în alt judeţ, spitalul nostru e plin. Mai sunt câteva locuri în spitalele suport COVID. Formele severe sunt foarte dificil de plasat într-un spital unde să avem oxigen cu presiune. Suntem într-o situaţie limită şi pandemia continuă să crească. Această roată care se rostogoleşte peste noi, nu poate fi stopată dacă nu suntem responsabili şi dacă nu respectăm regulile cu stricteţe. Un pacient de la ATI mort poate însemna şansa unui alt pacient prin eliberarea unui pat. Am asistat şi eu la asemenea situaţie. O situaţie tragică şi îngrijorătoare, iar medicul care a fost de gardă a zis că nu vrea să mai trăiască niciodată o astfel de experienţă", a declarat Virgil Musta.

Doctorul şi-a exprimat speranţa că acest "război foarte dificil" încă ar mai putea fi câştigat dacă românii "vor lupta împreună".

"Din păcate vedem mai multe dificultăţi decât ne-am fi aşteptat. Un calcul matematic arată că într-o săptămână, două vom ajunge să nu mai avem locuri în spitale. Numai dacă facem 'stop joc' de mâine, adică fiecare să poarte mască la fiecare contact, cu orice persoană, şi atunci poate nu ne mai contaminăm. Trebuie să fim responsabili, să conştientizăm importanţa purtării măştii şi a distanţării sociale, pentru că fără aceste măsuri, numărul de cazuri va creşte. Tot matematica, statistica, arată că la acest număr mare de cazuri există un număr mare de cazuri foarte critice şi decese în ATI. Nu cred că vom avea sărbători de iarnă, şi nu cred că putem să sărbătorim morţi sau să sărbătorim într-o situaţie în care multă lume e bolnavă. Noi vom rămâne la datorie şi vom petrece sărbătorile în spitale, iar ceilalţi nu se vor putea bucura de petreceri, pentru că toate localurile vor fi închise şi toate evenimentele restricţionate", a precizat Virgil Musta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură