Dr. Mihaela Leventer: Melanomul depistat în fază incipientă are şanse de vindecare

Melanomul depistat în faza incipientă are şanse de vindecare, a declarat marţi dr. Mihaela Leventer, la lansarea cărţii "Să înţelegem melanomul", ediţia 2012, cu ocazia marcării Zilei Melanomului în România de Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC).

 

"Singura şansă de vindecare în cazul apariţiei unui melanom malign este diagnosticarea în timp util şi excizarea promptă a leziunii periculoase. Noi, dermatologii, vedem partea întunecată a expunerii la lumină, de aceea îi sfătuim pe toţi să viziteze regulat un specialist pentru asigurarea sănătăţii pielii", a declarat dr. Mihaela Leventer.

Potrivit SRMEDCC, toate persoanele care au mai mult de 50 de aluniţe sunt vulnerabile, de aceea expunerea protejată la radiaţii ultraviolete şi monitorizarea constantă a modificării aluniţelor sunt singurele care pot depista în timp util apariţia cancerului de piele.

"Melanomul este un cancer pe care îl vezi zi de zi, dar trebuie să ştii să-l şi recunoşti. Noi, dermatologii, suntem educaţi să identificăm semnele de alarmă precoce ale pielii. De aceea îi sfătuim pe pacienţii cu aluniţe să consulte regulat un dermatolog. Momentul cel mai bun pentru control este înainte de a pleca în vacanţa de vară", a recomandat conf. dr. Cătălin Popescu.

SRMEDCC atrage atenţia asupra faptului că în 80% dintre cazurile de melanom malign din România, pacienţii au şanse de supravieţuire de maximum 5 ani de la depistarea afecţiunii.

Aceasta se întâmplă pentru că, în comparaţie cu alte ţări, în România, medicii dermatologi descoperă tardiv tumora, când şansele de supravieţuire a pacientului sunt minime.

Principala cauză a prezentării tardive la medic este reprezentată de lipsa de informare a populaţiei asupra necesităţii vizitei medicale periodice apreciază dr. Leventer.

Riscul de melanom creşte în fiecare an, din cauza expunerii necontrolate la soare.

Riscul de melanom a crescut an de an, cu 3% la populaţia albă, din 1992 până în 2011, conform raportului Cancer Facts & Figures.

Mai mult, în România, în numai 25 de ani, din 1983 până în 2008, incidenţa a crescut de la 1,2 cazuri la 100.000 de locuitori la 4,6 cazuri la 100.000 de locuitori a subliniat dr. Leventer.

Principala cauză a creşterii acestui risc este expunerea îndelungată la soare şi(sau la ultraviolete artificiale (cabine de bronzat).

"Cancerul de piele este perfect tratabil, detectat precoce prin controlul periodic al pielii şi prin verificarea dermatoscopică a aluniţelor la risc, cel puţin o dată pe an. În ceea ce priveşte categoriile de populaţie cel mai predispuse la această afecţiune, persoanele cu piele deschisă, cu aluniţe numeroase sau cu aluniţe atipice, persoanele care au suferit arsuri solare până la vârsta de 18 ani, persoanele care au avut cancere de piele în familie, precum şi persoanele care stau neprotejate la soare prin natura profesiei sau petrec multe ore în aer liber prezintă un risc mai mare de melanom", a reliefat dr. Mihaela Leventer.

Depistarea precoce, într-o fază incipientă, este deocamdată singura modalitate de a creşte şansele de vindecare a melanomului. Şansa de supravieţuire în melanoamele incipiente este de 98%.

Orice modificări de culoare, textură, volum sau suprafaţă ale unei aluniţe pot indica apariţia unei forme de cancer de piele. De aceea, medicii dermatologi ai SRMEDCC recomandă verificarea periodică a aluniţelor.

Investigaţia este nedureroasă, non-invazivă şi constă în fotografierea aspectului aluniţei din interiorul pielii cu ajutorul unui dermatoscop, stocarea datelor în computer,calcularea unui scor de risc, compararea aspectului la controlul periodic, realizarea unei hărţi dermatoscopice.

"Melanomul malign reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Identificarea factorilor de risc şi depistarea acestei tumori în faze incipiente reprezintă cele mai eficiente mijloace de a reduce mortalitatea prin melanom. De altfel, utilitatea acestor măsuri a fost demonstrată în cazul populaţiei din Australia - ţară cu expunere la soare foarte mare şi cu o populaţie cu un fototip vulnerabil la acţiunea ultravioletelor. Deşi numărul de cazuri de melanom în Australia este foarte mare, prin depistare şi tratament chirurgical precoce, mortalitatea prin melanom în această ţară a început să scadă", a adăugat conf. dr. Cătălin Popescu, medic Spitalul Colentina din Bucureşti.

Vârsta medie de diagnostic a melanomului malign este de 45-55 ani, însă acest tip de cancer afectează în mare măsură şi adolescenţii, din cauza cauza arsurilor solare sezoniere şi a expunerii la solar.)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură