Două filme româneşti, la Festivalul de la Vukovar

(photos.com)

Lungmetrajele "După dealuri", de Cristian Mungiu, şi "Ursul", de Dan Chişu, au fost selectate pentru a fi prezentate la Festivalul Internaţional de Film de la Vukovar (Croaţia), care se desfăşoară între 22 şi 26 august.

Alături de România, la festival mai participă ţări din regiunea Dunării: Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Slovacia, Serbia şi Ucraina şi din Cehia, Bosnia şi Herţegovina.

România va mai fi prezentă la festival cu peliculele "Superman, Spiderman sau Batman", de Tudor Giurgiu, şi documentarul "Şcoala noastră", de Mona Nicoară.

"După dealuri" este povestea a doua fete care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Una dintre ele vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca cealaltă să vină cu ea, însă aceasta este ataşată profund de viaţa de la mănăstire.

Din distribuţia filmului lui Mungiu fac parte Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu şi Valeriu Andriuţă. Filmul a rulat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes 2012, unde a primit două premii - cel pentru scenariu, acordat lui Cristian Mungiu, şi cel pentru interpretare, acordat ex-aequo, Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan.

Filmul "Ursul" îl prezintă pe noul director al Circului de Stat care încearcă să rezolve problemele financiare ale instituţiei prin vânzarea singurului urs - bătrân şi pe moarte - unui vânător german. Însă artiştii circului se împotrivesc directorului şi îl urmăresc pe acesta până în locul unde urma sa aibă loc tranzacţia.

Din distribuţia filmului fac parte Şerban Pavlu, Mihai Constantin, Magda Catone, Cosmin Seleşi, Claudiu Bleonţ şi Gabriel Spahiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură