Două avioane de luptă rebele “ezită” să doboare avionul preşedintelui turc

În toiul încercării de răsturnare a guvernului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, piloţii rebeli de pe două avioane de luptă F-16 au luat în vizor avionul liderului turc. Şi totuşi el şi-a continuat zborul.
Avioane de luptă F-16.
Avioane de luptă F-16. (Captură Foto)

Liderul turc se întorcea spre Istanbul din vacanţa petrecută în apropierea staţiunii de coastă Marmaris, după ce o facţiune a armatei a lansat vineri noaptea o tentativă de lovitură de stat. Rebelii au blocat un pod peste Bosfor, au încercat să captureze principalul aeroport din Istanbul şi au trimis tancuri la clădirea Parlamentului din Ankara.

“Cel puţin două avioane F-16 au hărţuit avionul lui Erdogan în timpul zborului în drum spre Istanbul. Avioanele şi-au fixat radarele pe avionul său şi pe cele două avioane F-16 care îl protejau”, a declarat pentru Reuters un fost ofiţer militar la curent cu evenimentele din Turcia.

“De ce nu au deschis focul este un mister”, a declarat el.

O răsturnare cu succes a lui Erdogan, care a condus ţara de aproximativ 80 milioane de oameni începând cu 2003, ar fi aruncat Turcia într-un conflict şi ar fi marcat o altă schimbare seismică în Orientul Mijlociu, la cinci ani după izbucnirea revoltelor arabe şi după ce vecinul său sudic Siria a fost cuprins de un război civil sângeros.

Un oficial de top turc a confirmat pentru Reuters că avionul lui Erdogan a fost hărţuit în timp ce se afla în aer de către două avioane de luptă F-16 controlate de piloţi rebeli, adăugând că liderul turc a reuşit totuşi să ajungă în siguranţă în Istanbul.

Un al doilea oficial de rang înalt a declarat, de asemenea, că avionul prezidenţial a avut probleme în timpul zborului, fără să ofere alte detalii.

Erdogan a declarat că, în timpul evenimentelor, organizatorii puciului au încercat să îl atace în staţiunea Marmaris, bombardând mai multe locaţii pe care le frecventase acesta. Dar, ca prin minune, atacurile avuseseră loc la câteva minute după ce Erdogan ar fi părăsit acele locaţii.

Aproximativ 25 de soldaţi din elicoptere au coborât pe acoperişul unui hotel din Marmaris, la scurt timp după ce Erdogan plecase de acolo, în tentativa de a-l captura, a declarat CNN Turk.

Premierul turc Binali Yildirim a fost, de asemenea, vizat în mod direct în Istanbul în timpul puciului şi abia a scăpat cu viaţă, a declarat oficialul, fără să ofere detalii.

Website-urile specializate în monitorizarea zborurilor aeriene au arătat că un avion Gulfstream IV, deţinut de guvernul turc, a decolat vineri în jurul orei 22:40 GMT de pe aeroportul Dalaman, care se află la aproximativ o oră şi un sfert de mers cu maşina de staţiunea Marmaris.

Ulterior, avionul a zburat în cerc, la sud de Istanbul - în perioada în care un martor Reuters aflat în aeroportul oraşului încă auzea schimburi de focuri - înainte să aterizeze, în final.

A Turkish military stands guard near the Taksim Square în Istanbul.Thomson Reuters

Focurile de arme şi exploziile au zguduit atât Istanbulul, cât şi Ankara în noaptea de vineri spre sâmbătă, în condiţiile în care o facţiune a armatei care a încercat să preia putere în ţară a atacat sediul Serviciului turc de informaţii şi clădirea Parlamentului din Capitală. La un moment dat, rebelii au ordonat televiziunii de stat să difuzeze o declaraţie care anunţa impunerea unui statut de asediu la nivel naţional.

Dar lovitura de stat s-a năruit după ce forţele loiale lui Erdogan au respins atacurile rebelilor şi în condiţiile în care liderul turc a apărut la CNN Turk într-un apel video de pe un telefon mobil, cerând oamenilor să iasă pe străzi pentru a-l susţine.

Aspectul aerian al complotului pare să se fi concentrat pe baza aeriană Akinci, aflată la aproximativ 50 km nord-vest de Ankara. Cel puţin 15 piloţi rebeli au răspuns la ordinele unui comandant rebel, conform declaraţiei unui fost ofiţer militar.

Şeful forţelor armate, Hulusi Akar, a fost ţinut ostatic la această bază în timpul evenimentelor, dar în cele din urmă a fost salvat. Avioanele de luptă de la baza Akinci, pilotate de rebeli, au zburat de mki multe ori la altitudine joasă deasupra Istanbulului şi Ankarei în noaptea de vineri, zguduind geamurile locuinţelor şi înspăimântând cetăţenii cu boom-uri sonice.

Avioane de luptă, pilotate de soldaţi loiali lui Erdogan, au fost ridicate de la baza aeriană Eskisehir, la vest de Ankara, şi trimise să bombardeze baza Akinci pentru a încerca să oprească rebelii. Totuşi, avioanele controlate de rebeli au reuşit să zboare pe durata nopţii, alimentându-se în aer cu ajutorul unui avion de realimentare capturat, a susţinut primul oficial senior.

Avionul de alimentare a fost furat de la baza aeriană Incirlik, din sudul Turciei, care este folosită de coaliţia condusă de SUA pentru a bombarda grupul Statul Islamic în Siria şi Irak. Comandantul bazei din Incirlik a fost arestat duminică pentru complicitate, a adăugat oficialul.