Dosarul Vlădescu: Omul companiilor austriece a recunoscut că i-a dat mită fostului ministru

Fostul ministru al finantelor publice, Sebastian Vladescu.
Fostul ministru al finantelor publice, Sebastian Vladescu. (www.gov.ro)

Procurorii DNA au dispus, vineri, sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului Josef Hornegger, reprezentantul consorţiului de companii austriece Swietelsky–Wiebe–Takenaka, în dosarul privind reabilitarea căii ferate Bucureşti – Constanţa în care e acuzat de corupţie fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Josef Hornegger este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi complicitate la cumpărare de influenţă.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

"În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie austriacă, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie.

Banii încasaţi ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăţi făcute de statul român şi erau achitaţi succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la Compania Naţională de Căi Ferate CFR – S.A. - C.N.C.F.R.).

Concret, în perioada 2009-2013, inculpatul Hornegger Josef, directorul reprezentanţei din România a companiei austriece, a contribuit la negocierea şi plata unui comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la compania feroviară, către oficialii români implicaţi în deblocarea plăţilor sau care le puteau influenţa.

Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Hornegger Josef a contribuit la remiterea, cu titlu de mită, a mai multor sume de bani unor oficiali din cadrul Ministerelor de Finanţe şi Transporturi, după cum urmează:

- suma totală de 1.114.000 euro a fost dată inculpatului Dascălu Constantin, pentru ca acesta să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu de secretar de stat în Ministerul Transporturilor în aşa fel încât să asigure, pe de o parte, finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa şi, pe de altă parte, finanţarea necesară plăţii TVA restante de la lucrările efectuate la tronsonul Bucureşti–Câmpina.

- suma totală de 65.000 euro a fost remisă fostului ministru de Finanţe, Vlădescu Sebastian, în acelaşi scop.

- suma totală de 2.117.000 euro a ajuns tot la inculpatul Vlădescu Sebastian, care ar fi urmat să îşi exercite influenţa pe care a pretins că o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să asigure finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

În schimbul contribuţiei sale la săvârşirea faptelor de corupţie, inculpatul a obţinut, de la compania pe care o reprezenta, suma de 1.100.000 euro, prin intermediul unei firme off shore.

Prin prezentul acord, s-a solicitat instanţei de judecată confiscarea sumei sus menţionate, iar în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce aparţine inculpatului Hornegger Josef. De asemenea, aceeaşi măsură a fost dispusă şi asupra a 45 de părţi sociale pe care inculpatul le deţine în cadrul a două firme.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Hornegger Josef a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat".

Dosarul de urmărire penală privind pe Josef Hornegger, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

În continuare se desfăşoară acte de urmărire penală faţă de Sebastian Vlădescu (care, la data unora dintre fapte, a deţinut funcţia de ministru al Finanţelor Publice), Ionuţ Mircea Costea, fost angajat al Ministerului Finanţelor, Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R., Constantin Dascălu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi Cristian Alexandru Boureanu, la data faptelor deputat în Parlamentul României.

DNA a amintit că faţă de aceşti din urmă inculpaţi a fost dispusă măsura controlului judiciar şi cauţiuni, precum şi sechestre în vederea confiscării produsului infracţiunilor de corupţie, măsurile fiind prelungite succesiv.