Dosarul Revoluţiei, redeschis. Mărieş: Măsura spală întrucâtva ruşinea de pe obrazul Ministerului Public

Decizia procurorului general de redeschidere a dosarului Revoluţiei, spală întrucâtva ruşinea de pe obrazul Ministerului Public, încrustată adânc de Secţia Parchetelor Militare, este de părere Teodor Mărieş
Teodor Maries
Teodor Maries (Florin Chirila/Epoch Times)

Soluţia procurorului general interimar Bogdan Licu de redeschidere a dosarului Revoluţiei, în contextul resurecţiei comuniste de la Bucureşti şi Chişinău, este salutară şi trebuie urmată de demisia sau de demiterea celor care au închis dosarul, a declarat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

"Măsura procurorului general interimar, dl. Bogdan Licu, spală întrucâtva ruşinea de pe obrazul Ministerului Public, încrustată adânc de Secţia Parchetelor Militare din 2007 încoace! Curtea EDO arată că, exceptând perioadele 1998-2000 şi 2005-2007 în aceste dosare practic nu s-a lucrat nimic!

Dar, cum cu o floare nu se face primăvară, aşteptăm să înceapă în mod efectiv cercetările cu exigenţa şi eficienţa cerute şi evocate în hotărârile CEDO date chiar în acest dosar, începând cu cauza Asociaţia 21 Decembrie 1989, Mărieş (I) Vlase şi alţii c. România", precizat Teodor Mărieş.

Totuşi, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie îşi exprimă regretul că dosarul Revoluţiei nu a fost redeschis în Justiţie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deşi această instanţă putea să judece aceste plângeri încă de la primul termen de judecată de la 5 ianuarie.

"Sper că o Ordonanţă de urgenţă a Guvernului iniţiată de Ministrul Justiţiei în urma acestei situaţii fără precedent, să fie adoptată cât mai repede, iar instrumentarea dosarelor să fie făcută de procurori civili, nu de procurori militari, încât să se dea respectul cuvenit nu doar hotărârilor CEDO, ci şi hotărârii nr.610/2007 a Curţii Constituţionale pe care au ignorat-o autorii noului Cod de Procedură Penală între care s-a aflat şi unul dintre adversarii dosarelor Revoluţiei.

Aş putea spune că pentru mine încă de ieri decizia de azi era predictibilă, după ce am văzut proiectul managerial al noului nominalizat pentru funcţia de procuror general, dl. Augustin Lazăr.

Să sperăm că va preemina jurisprudenţa CEDO cu opinia corectă că infracţiunile împotriva umanităţii absorb nu doar infracţiunile contra vieţii şi libertăţii, ci tot ceea ce s-a întâmplat la Revoluţie şi Mineriadă, inclusiv atacurile cu gaze toxice, ameninţările cu tragerile cu arme automate şi în plan orizontal folosind muniţie de război, provocarea diversiunilor, distrugerile de bunuri de patrimoniu şi colecţii de artă... depăşindu-se influenţele nefaste şi opiniile incorecte ale procurorilor militari conduşi de persoana interesată Ion Vasilache, procuror militar şef al cărui mandat expiră", a continuat Mărieş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne