Dosarul privatizărilor strategice. Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy ajung după gratii

Codruţ Sereş
Codruţ Sereş (Epoch Times România)

Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete în dosarul privatizărilor strategice, vor merge la închisoare, au decis marţi, în mod definitiv, magistraţii Curţii Supreme.

Fostul ministru al Economiei şi Comerţului, Ioan Codruţ Şereş, a fost condamnat la 4 ani şi opt luni de închisoare, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei, Zsolt Nagy, la 4 ani de închisoare, Dorinel Mucea la 4 ani şi 6 luni, Radu Donciu, la 5 ani de închisoare, iar Vadim Benyatov, la 4 ani şi 6 luni, Stamen Stancev a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni. Toate sentinţele sunt cu executare.

Procurorili DNA i-au acuzat pe Codruţ Şereş şi pe Zsolt Nagy că s-au folosit de funcţiile lor din Guvern pentru a favoriza anumiţi concurenţi într-o serie de dosare de privatizare de mare importanţă pentru stat. Cei doi, alături de fostul secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, Kerekes Gabor, au constituit sau au aderat la un grup infracţional cu caracter transnaţional.

Din această grupare făceau parte şi Stamen Stancev, Vadim Benyatov, Mihai Radu Donciu şi Dorinel Mihai Mucea, care sunt judecaţi pentru spionaj într-un alt dosar, alături de alţi trei inculpaţi, un turc, un ceh şi un româno-englez.

Procurorii anticorupţie susţin că activitatea infracţională s-a desfăşurat în perioada 30 mai 2005 - 21 noiembrie 2006 şi ar fi presupus, printre altele, o serie de acţiuni ilicite care au avut scopul să distorsioneze procesul de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, privatizarea/restructurarea Romaero Bucureşti şi Avioane Craiova, consultanţa în vederea privatizării SN RADIOCOMUNICATII SA, consultanţa în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română SA, dar şi selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de stat la Romtelecom.

În acest sens, demnitarii ar fi furnizat informaţii de natură confidenţială privind o serie de licitaţii organizate de minister pentru consultanţă sau privatizarea unor companii şi chiar ar fi încercat, în unele situaţii, să influenţeze rezultatul unora dintre aceste licitaţii. Sesizarea care a dus la demararea anchetei ar fi venit din partea unor ofiţeri SRI care se ocupau de supravegherea domeniului economic.

Senatul României a aprobat pe 26 august 2008 începerea urmăririi penale în cazul lui Codruţ Şereş şi, în acelaşi timp, au decis ca cele 70 de volume originale ale dosarului DNA să fie secretizate şi arhivate la Senat - decizie care ar fi putut determina imposibilitatea derulării în continuare a procedurilor, dar, ulterior, Senatul a fost de acord să returneze dosarul, iar drept urmare cei doi foşti miniştri au fost trimişi în judecată la 30 martie 2009.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook