Dosarul prejudicierii magazinului „UNIC” din Chişinău, a ajuns pe masa magistraţilor

Cauza penală în privinţa a patru persoane, acuzate de escrocherie cu cauzarea prejudiciului material în sumă de aproximativ 3 milioane lei intereselor publice şi anume magazinului de stat „UNIC”, a ajuns pe masa magistraţilor.
Magazinul Universal Central "UNIC" de la Chişinău
Magazinul Universal Central "UNIC" de la Chişinău (facebook.com)

Procuratura Generală a Republicii Moldova anunţă că patru persoane cu vârstele de 38, 39, 40 şi 72 de ani, vor fi judecate pentru escrocherie cu cauzarea daunelor în proporţii deosebit de mari intereselor publice, având în vedere faptul că urmărirea penală este finalizată, iar cauza penală a fost expediată instanţei de judecată.

Potrivit actului de învinuire, în intervalul anilor 2013 – 2016, învinuiţii au obţinut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 290 de metri pătraţi din incinta Magazinul Universal Central „UNIC”, în baza unei încheieri de judecată false. În rezultatul demersurilor organelor de drept, s-a constatat că asemenea hotărâre de judecată nu a fost emisă de vreo instanţă, iar judecătorul care ar fi semnat pretinsa hotărâre ar fi demisionat din sistem cu mult timp înainte. Astfel, magazinului „UNIC”, care era în administrarea statului, i-a fost cauzat un prejudiciu material de aproximativ 3 milioane de lei.

Procurorii şi ofiţerii anticorupţie au efectuat în vara anului trecut 18 percheziţii în birourile de serviciu, domiciliile şi automobilele învinuiţilor de unde au fost ridicate acte care confirmă obţinerea dreptului de proprietate asupra suprafeţei menţionate şi alte probe materiale ce demonstrează implicarea în săvârşirea faptei incriminate, inclusiv, acte oficiale contrafăcute din numele notarilor şi judecătorilor.

Pe parcursul urmăririi penale a fost declarată nulă tranzacţia de înstrăinare a 290 metri pătraţi a bunului imobil nominalizat, înregistrată în baza actelor falsificate.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de comiterea falsului în acte şi escrocheriei în proporţii deosebit de mari, învinuiţii riscă de la 8 până la 15 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe