Dosarul Mineriadei, întors la Parchet. Victimele minerilor vor ataca decizia: Partidul-stat, PSD-ul, face presiuni

Mineri la mineriadă în Bucureşti
Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)

Viorel Ene, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România (A.V.M.R), anunţă că va face apel faţă de decizia judecătorilor Înaltei Curţi de a anula rechizitoriul în dosarul Mineriadei şi de a trimite dosarul înapoi procurorilor militari.

Revoltat că la aproape trei decenii de la Mineriada din vara lui 1990, când Ion Iliescu a instigat român contra român, chemând minerii să-i rupă în pumni şi în bâte pe cei ce se opuneau furtului Revoluţiei de către FSN, Viorel Ene acuză că partidul stat - PSD - a făcut presiuni asupra justiţiei.

Redăm principalele declaraţii făcute de Viorel Ene pentru Epoch Times. Reamintim că în 1990 Viorel Ene a fost bătut atât de crunt încât a zăcut mai bine de un an prin spitale. De atunci şi până acum a făcut numeroase demersuri pentru a-i vedea pe cei vinovaţi de oroarea din vara lui '90 deferiţi instanţei.

"Ca om care a suferit personal şi reprezentant al AVMR a fost lovitură dată pentru noi. După ce au trecut aproape 30 de ani, după încă aproape doi ani, această soluţie total nefavorabilă ne-a descumpănit şi suntem foarte supăraţi pe justiţia română, pentru că nu este posibil ca acest dosar să se întoarcă la Parchet, să mai dureze iar nişte zeci de ani şi să dispară învinuiţii (să moară n.r.).

Am văzut acum câteva minute poziţia domnului Licu (procuror general interimar), care spune că Parchetul face apel. Şi noi cei de la asociaţie vom face apel împotriva acestei decizii.

Suntem supăraţi pe cei care dau vina pe procurori, asta e o diversiune! De vină e judecătorul că nu a trimis mai departe acest dosar. Vom face apel în termenul legal şi să sperăm că la acest apel se va face dreptate la instanţa pe fond", a declarat Viorel Ene pentru Epoch Times.

Întrebat cum îşi explică decizia Înaltei Curţi, Viorel Ene arată cu degetul spre PSD:

"Decizia e foarte clară, presiunea PSD-ului, aşa cum a fost tot timpul, se vede şi în acest dosar, să nu uităm că Iliescu este încă preşedinte de onoarea al partidului de guvernământ şi implicarea în acest dosar este evidentă pentru oricine trăieşte în România", a răspuns Viorel Ene.

Pe lângă apel, AVMR intenţionează să organizeze, în viitorul imediat apropiat, şi un protest la Ministerul Justiţiei:

"Avem în vedere să facem protest la Ministerul Justiţiei pe această temă pentru că toată lumea spune o justiţie independentă dar acest judecător... bănuiesc că a fost supus la presiuni mari şi a cedat şi ne aflăm în situaţia după 30 de ani ca cei vinovaţi să nu fie traşi la răspundere.

Suntem dezamăgiţi şi vedem că partidul - stat, PSD-ul, prin toate pârghiile pe care le deţine, face presiuni şi uitaţi ce soluţii se dau în justiţie!"

Mineriada

În zorii zilei de 13 iunie 1990, statul român, condus de Ion Iliescu, a trimis impresionante efective de poliţişti şi soldaţi în Piaţa Universităţii împotrivă unei mâini de grevişti ai foamei. Tot pe 13 iunie, în Bucureşti s-a tras, 4 oameni fiind ucişi prin împuşcare. O zi mai târziu, în Bucureşti au năvălit minerii chemaţi de Iliescu, precum şi alţi mii de cetăţeni din toată ţara, convocaţi de senatori şi deputaţi. Au urmat bătăi, arestări, jafuri şi devastare.

Bilanţul acelor zile de teroare s-a soldat cu uciderea prin împuşcare a patru persoane şi rănirea altor 18. De asemenea, 1.388 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.250 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.

Ceea ce face din Mineriadă unul dintre cele mai dureroase şi ruşinoase episoade ale istoriei contemporane este faptul că preşedintele ţării a asmuţit cetăţeni ai acestei ţări împotriva compatrioţilor lor. În plus, nu trebuie uitat că, potrivit martorilor vremii, armată dotată cu muniţie de război a tras împotriva populaţiei civile. Pe 13 iunie 1990, patru persoane au fost omorâte prin împuşcare iar alte 18 rănite.

Recomandăm şi Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)

25 de ani mai târziu, în data de 21 octombrie 2015, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost chemat la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii în dosarul "Mineriada". A fost nevoie de încă un an şi aproape trei luni pentru ca Iliescu să devină din suspect, inculpat.

Pe 13 iunie 2017, Ion Iliescu a fost trimis finalmente în judecată de Parchetul Militar.