Dosarul Jandarmeriei. Doar o parte dintre documentele cerute de procurori au fost declasificate

Doar o parte dintre documentele întocmite de structurile care au avut atribuţii şi au acţionat în data de 10 august 2018 au fost declasificate şi transmise procurorilor, informează Parchetul General.
Protest Piaţa Victoriei
Protest Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august iar pe masa procurorilor au ajuns peste 770 de plângeri. Nimeni n-a fost însă deferit până la această oră Justiţiei pentru suferinţele provocate protestatarilor, aceasta în condiţiile în care, pe de altă parte, 7 persoane au fost trimise în judecată pentru agresarea jandarmilor.

Pe fundalul îngrijorării legate de această stare de fapt precum şi în condiţiile în care astăzi viceprimarul Aurelian Bădulescu a fost să dea declaraţii procurorilor după ce a admis că a minţit în privinţa protestului din 10 august (afirmaţie retractată însă ulterior), Parchetul General transmite opiniei publice că cercetările continuă în dosarul penal privind incidentele violente ce au avut loc pe 10 şi 11 august 2018 în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Cercetările vizează organizarea, conducerea modul de intervenţie al forţelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanţilor care au participat la protestul desfăşurat în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018, transmit procurorii.

"În vederea stabilirii situaţiei de fapt, au fost audiaţi, până în prezent, aproximativ 1.180 de martori, 560 persoane vătămate/părţi civile, unele dintre acestea depunând înscrisuri şi acte medicale cu privire la vătămările suferite. De asemenea, au fost administrate, în parte, probatoriile solicitate de acestea, au fost vizionate mediile de stocare care conţin imagini înregistrate în timpul evenimentelor, atât unele depuse la dosar de persoanele vătămate, cât şi cele transmise de către instituţiile de ordine publică sau de alte persoane juridice.

Totodată, menţionăm că este în curs de efectuare expertiza fizico-chimică asupra substanţelor cu efect iritant lacrimogen folosite de forţele de ordine în cursul intervenţiei", informează procurorii.

Totodată, din comunicat mai reiese că MAI nu a desecretizat nici până la ora actuală toate documentele necesare anchetei.

"Procurorii militari au efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuţii şi au acţionat în data de 10 august 2018, o parte dintre aceste documente fiind declasificate şi înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluţionarea cauzei", se arată în comunicatul PG.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne