Dosarul Hrebenciuc-Şova. Fostul şef SPP, Dumitru Iliescu, pus sub urmărire penală

Sediul DNA
Sediul DNA (Epoch Times România)

Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP prin intermediul căruia Viorel Hrebenciuc ar fi aflat că este interceptat de procurorii anticorupţie, a fost pus sub urmărire penală pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi cumpărare de influenţă, reiese dintr-un comunicat DNA remis joi.

Amintim că imediat ce s-a întors în ţară miercuri, Dumitru Iliescu a fost preluat la Arad cu mandat de aducere şi a fost transportat cu escortă în Capitală, la sediul central al DNA.

Potrivit comunicatului DNA, suspectul Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de persoana sa, promiţând în schimb că va determina diverşi funcţionari publici, asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu în aşa fel încât să obţină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii diverse foloase necuvenite.

Procurorii susţin că anterior datei de 13 august, Hrebenciuc i-ar fi solicitat suspectului Iliescu să obţină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicaţiilor efectuate de el, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum şi instituţia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv DNA sau Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Pe 13 august, Iliescu i-ar fi precizat lui Hrebenciuc că are posibilitatea reală de a obţine aceste informaţii prin intermediul unui angajat care activează în cadrul DNA. Cu aceeaşi ocazie, fostul şef al SPP i-ar fi transmis lui Hrebenciuc că i-a cerut angajatului să obţină astfel de informaţii, iar acesta i-a comunicat că pesedistul a fost şi este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Totodată, procurorii anticorupţie susţin că Iliescu l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc că, prin intermediul angajatului DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicităţii.

"În contrapondere cu serviciile acordate, Iliescu Dumitru i-ar fi cerut lui Hrebenciuc Viorel sprijinul pentru angajarea fiicei sale, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a promis că, prin intermediul fiului său, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică. Tot în schimbul informaţiilor furnizate de către angajatul DNA, prin intermediul lui Iliescu Dumitru şi la cererea acestuia din urmă, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care şi un funcţionar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă), pentru a le determina să menţină în funcţie o anumită persoană, funcţionar în cadrul Fondului Naţional de Garantare", reiese din comunicatul DNA.

"În acelaşi context, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Iliescu Dumitru că va interveni pe lângă un funcţionar în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, astfel încât să ajute persoana să înregistreze, la Registrul Comerţului, drepturile asupra unei societăţi comerciale", se mai adaugă în documentul citat.

Cu ocazia întâlnirii din data de 13 august, procurorii afirmă că Iliescu i-a solicitat lui Hrebenciuc să intervină pe lângă funcţionari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din funcţia pe care o exercită (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de către Hrebenciuc.

Potrivit evz.ro, publicarea interceptărilor Hrebenciuc-Iliescu au dezvăluit că cel de-al doilea controla prin intermediul unei nepoate o companie profitabilă - firma de pază Agenţia Română de Securitate.

Societatea este deţinută în proporţie de 100% de Alina-Loredana Bontea, fiica sorei lui Iliescu. "Fata asta este a treia fată a mea, eu am crescut- o de mică", explica generalul.

După ce a observat că ani la rând societatea este profitabilă, din vara lui 2014, Alina-Loredana a refuzat să-i mai înapoieze acţiunile, astfel că fostul şed SPP i-a cerut lui Hrebenciuc să intervină la Registrul Comerţului pentru a face modificări în actele firmei.

"Ştiţi că eu societatea am avut-o pe numele nepoatei mele şi al lui Vlad Bontea. Ea e căsătorită cu Vlad... Nu puteam să ţin pe numele meu societatea? Cu tot cu terenuri, cu tot, tot, tot, în iulie mă anunţă că nu îmi mai dă societatea...De cine credeţi că era pusă? De bărbat-su! Şi pe el, nu vă, eu l-am pus vicepreşedinte", se plângea Iliescu.

Iliescu îi cerea lui Hrebenciuc să-l concedieze pe soţul nepoatei din funcţia de vicepreşedinte al Protecţiei Consumatorului, în care fusese numit în martie 2014.