Dosarul Hexi Pharma, aproape finalizat. O soluţie ar putea fi dată până la începutul lui 2017

Considerat unul dintre cele mai răsunătoare dosare ale momentului - cel al dezinfectanţilor diluaţi de la Hexi Pharma - ar putea fi finalizat în viitorul imediat, susţine Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (wall-street.ro)

Dosarul Hexi Pharma este aproape de finalizare, o soluţie urmând să fie dată până la sfârşitul anului sau în primele zile ale anului viitor, a declarat, joi, Procurorul General al României, Augustin Lazăr.

Potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro, rezultatul analizelor făcute la un laborator din Cehia pe produsele Hexi Pharma arată că dezinfectanţii erau diluaţi. Iniţial, produsele Hexi Pharma, despre care jurnaliştii de la Gazeta Sportului au scris că erau diluate chiar de zece ori, au fost testate la Institutul de Cercetare Cantacuzino, concluzia fiind că "aproape în totalitate produsele sunt corespunzătoare din perspectiva eficacităţii". Concluziile Institutului au fost contrazise de Ministerul Sănătăţii, potrivit cărora substanţele active din biocidele Hexi au fost diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată, conform testelor efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM.

Reamintim că ancheta în acest dosar a început în primăvară, după ce o anchetă GSP a relevat că timp de ani de zile spitalele româneşti - altminteri colcăind de infecţii nosocomiale - au cumpărat dezinfectanţi diluaţi de la Hexi Pharma. De afacere ar fi ştiut inclusiv SRI, care, deşi la curent cu problemele, a comandat de asemenea astfel de biocide pentru propriile spitale, au arătat jurnaliştii.

La scurtă vreme după demararea anchetei, patronul Hexi Pharma, Dan Condrea a murit după ce a intrat cu maşina într-un copac.