Dosarul fostului şef al ”Doi şi-un sfert”. Procurorii: Drogurile soseau prin curier. Oltean era protectorul grupului infracţional

Locul unde se desfasura ceremonia 'spirituală'.
Locul unde se desfasura ceremonia 'spirituală'. (DIICOT - Politia Romana)

Fostul şef al serviciului secret din Ministerul de Interne Gelu Oltean era protectorul grupului infracţional care organiza şedinţe de şamanism la care se consuma ayahuasca, susţin procurorii DIICOT în rechizitoriul din dosarul ce îl vizează pe Oltean şi pe iubita acestuia.

Potrivit procurorilor, Oltean avea grijă şi de imaginea publică a clinicii din Dâmboviţa unde se organizau şedinţe de aşa-zis şamanism, informează Mediafax. Procurorii au mai arătat că drogurile folosite la ritualuri erau aduse prin curier în România şi ridicate de iubita lui Gelu Oltean, Vanessa Youness.

"(…) şi-a arogat rolul de protector al grupului infracţional şi atributul de a controla imaginea publică prin aparenţa de legalitate la ceremoniile unde în realitate se consuma un preparat din Ayahuasca, care conţine DMT – drog de mare risc, prin acţiunile sale a contribuit în mod determinant la constituirea grupului de crimă organizată”, spun procurorii DIICOT în rechizitoriu, despre Gelu Oltean.

Reamintim că la percheziţiile din acest dosar, procurorii au găsit un colet de 7 kilograme expediat de Thomas Lishman, trimis şi el în judecată în acest dosar.

"Inculpatul L.T.I.M. în luna ianuarie 2019 a facilitat acţiunea de cumpărare de substanţe – frunze şi rezină cu conţinut de DMT pentru a fi livrate destinatarului V. Y. şi a înlesnit introducerea lor în România", precizează sursa citată.

Când a ajuns în România, coletul cu droguri a fost ridicat de iubita lui Gelu Oltean, Vanessa Youness.

“Cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuată (...) , a fost identificat coletul menţionat cu o greutate de 7 kg, iar în interiorul său a fost identificată cantitatea totală de 1780,72 grame frunze uscate ambalate şi cantitatea de 217,43 grame fragmente vegetale umede degradate de culoare maro aflate într-un recipient din material plastic transparent cu capac de culoare roşie, şi potrivit raportului de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 3842340 din data de 07.01.2020 rezultă că toate probele conţin DMT (N,N-dimethyltryptamine) - drog de mare risc, iar proba nr.5 conţine şi Tetrahydroharmine şi Harmine”, mai arată sursa menţionată.

Procurorii afirma că anul trecut au avut loc 20 de "ceremonii" la clinica din Dâmboviţa, iar evenimentul, întrerupt de percheziţiile procurorilor DIICOT, era promovat ca “December retreat”.

Gelu Oltean, Vanessa Youness şi cetăţeanul britanic Lishman Thomas Ivor Mowbray au fost trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov, pentru 6 infracţiuni: constituire a unui grup infracţional organizat, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local pentru consumul ilicit de droguri, desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc fără drept, introducere în ţară de droguri de mare risc, fără drept, trafic de produse sau substanţe toxice, efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.