Dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis. ANI cere Curţii Supreme să stabilească termenul de judecată

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat Curţii Supreme să stabilească termenul de judecată pentru 33 de dosare de incompatibilitate, unul dintre care îl vizează pe prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, a informat hotnews.ro, citând B1 TV.

Purtătoarea de cuvânt a PNL, Alina Gorghiu, susţine că nu are niciun fel de emoţie în ceea ce priveşte candidatura lui Klaus Iohannis şi nici în ceea ce priveşte decizia ICCJ. Aceasta a argumentat că magistraţii judecă doar aspectele procedurale, pentru că fondul a fost judecat, astfel că instanţa nu va putea să dea altă soluţie decât cea de la Curtea de Apel Alba, în care Iohannis a fost achitat.

"Este foarte bine că s-a făcut solicitarea ANI", a precizat Alina Gorghiu, adăugând însă că Înalta Curte "ştie care este calendarul oportun pentru a judeca dosarele din propria ogradă".

Iohannis aşteaptă acum decizia Înaltei Curţi, în dosarul în care se judecă recursul făcut de ANI. Agenţia l-a declarat incompatibil pe Iohannis pe motiv că, în timp ce îşi exercita funcţia de primar al Sibiului, a deţinut şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA Sibiu şi la SC Pieţe SA, ceea ce contravine prevederilor legale.

Un rezultat nefavorabil ar aduce cu sine consecinţe serioase. Dacă Iohannis este declarat incompatibil, acesta nu va putea să ocupe nicio funcţie publică pe o perioadă de 3 ani.

"Nu-i bine ca justiţia să interfereze în procesul electoral, să decidă ea în locul electoratului. Are timp după, mai ales că viitorul preşedinte are imunitate pentru fapte penale, nu pentru incompatibilităţi", a comentat la rândul său vicepreşedintele PMP Ştefan Vlaston.

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat anterior că, dacă decizia Curţii Supreme va fi dată la anul, şi Iohannis câştigă între timp prezidenţialele, situaţia devine mai interesantă.

"Vom avea încă un rând de alegeri în 2015. E de tot hazul. Momentul crucial va fi decizia ICCJ privind incompatibilitatea lui Iohannis", a precizat Lăzăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne