Dosarul "10 august". Procuror militar: Se aştepta renunţarea la anchetă. Procurorul ceruse modele de soluţii în acest sens

Bogdan Pirlog
Bogdan Pirlog (Aktual24)

Procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul 10 august privind violenţele din Piaţa Victoriei de acum doi ani, a afirmat într-un interviu acordat la Europa Liberă că, în ceea ce priveşte soluţia de clasare pentru şefii Jandarmeriei, „există informaţii în sensul că de la DIICOT s-a comunicat imediat, via email, şi procurorului general”. Totodată, Bogdan Pîrlog declară că renunţarea la anchetă era de aşteptat, din moment ce procurorul de caz Stoica Doru a solicitat practic, „prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), tuturor parchetelor militare, modele de soluţii de netrimitere în cauze penale” în dosarele cu jandarmi.

Procurorul militar a mai susţinut că a solicitat Parchetului General să controleze modul în care s-a desfăşurat ancheta în dosarul „10 august” şi a calităţii DIICOT de a face anchetă în caz, dar nici fostul procuror general interimar Bogdan Licu şi nici actuala conducere nu i-au răspuns.

Pîrlog mai arată că, din moment ce Hosu a fost şi procuror de caz în dosarul „10 August”, acesta este incompatibil să efectueze controlul ierarhic cu privire la soluţie şi că atribuţia respectivă revine procurorului general al PÎCCJ, Gabriela Scutea.

Europa Liberă: Din punctul dumneavoastră de vedere, Giorgiana Hosu, şefa DIICOT, şi procurorul general Scutea ştiau de soluţia de clasare propusă de procurorul Doru Stoica înainte de semnarea documentului?

Bogdan Pîrlog: „Am această suspiciune. Încă din ianuarie 2020 procurorul de caz, Stoica Doru solicita practic, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), tuturor parchetelor militare, modele de soluţii de netrimitere în cauze penale având ca obiect plângerile penale formulate de persoane vătămate la adresa modului de acţiune a personalului Jandarmeriei Române pe parcursul desfăşurării misiunilor de asigurare a ordinii publice la adunări publice (mitinguri, proteste) ce au presupus aglomerări de persoane. Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti (PMTMB) a sesizat procurorul general al PÎCCJ, cu privire la posibile deficienţe în desfăşurarea anchetei în dosarul '10 August', solicitând acestuia să dispună un control, prin procurori de la Serviciul de Îndrumare şi Control din cadrul PÎCCJ, pentru a se lămuri aspectele privind competenţa materială a DIICOT în cauză, modul de preluare a cauzei de la SPM, precum şi pentru a stabili dacă, la momentul reunirii dosarului, se mai efectuau investigaţii cu privire la infracţiunile contra siguranţei naţionale care atrăseseră competenţa DIICOT. Sesizarea a fost transmisă la cabinetul procurorului general al PÎCCJ în data de 31.01.2020 (vineri), fiind înregistrată la PÎCCJ în intervalul 03-07.02.2020. Procurorul general interimar nu s-a pronunţat asupra solicitării, predând-o noului procuror general, Scutea Gabriela, după numirea în funcţie la data de 20.02.2020. Aceasta nu a dat curs solicitării PMTMB şi nu a dispus niciun fel de verificare asupra modului în care era efectuată urmărirea penală în cauza '10 August'.

De asemenea, dosarul cu soluţia a fost predat procurorului şef DIICOT la 26 iunie 2020. Există informaţii în sensul că de la DIICOT s-a comunicat imediat, via email, şi procurorului general. Aceste aspecte trebuie verificate, pentru că este improbabil ca Hosu Georgiana să nu o fi informat pe Scutea Gabriela imediat ce a primit soluţia”.

Europa Liberă: Într-un dosar atât de complex, procurorul de caz face ce-i trece prin cap, fără să se consulte cu superiorii?

Bogdan Pîrlog: „Procurorul este independent în efectuarea urmăririi penale. Dar şi Hosu Georgiana era procuror de caz, deci în această calitate Stoica Doru trebuia să discute cu aceasta toate aspectele ce interesau cauza”.

Interviul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne