Dosarul 10 August. Ar trebui schimbată şefa DIICOT? Iohannis: Nu fac o vânătoare de vrăjitoare

Klaus Iohannis - presidency.ro
Klaus Iohannis - presidency.ro (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că are toată încrederea că justiţia îşi va face datoria în a face lumină în dosarul "10 August". Întrebat de presă dacă este mulţumit de prestaţia şefei DIICOT, Giorgiana Hosu, în contextul în care, sub supervizarea ei, dosarul 10 august a fost clasat parţial, şeful statului a răspuns că nu face „vânătoare de vrăjitoare”, iar evaluarea profesională a Giorgianei Hosu nu va fi făcută de preşedinte, ci de altcineva.

Redăm dialogul lui Klaus Iohannis purtat cu Dan Tapalagă, jurnalistul care a ridicat această problemă:

Jurnalist: Bună seara, domnule Preşedinte! Din nou despre Dosarul 10 august, dacă-mi permiteţi. Procurorul şef DIICOT, doamna Giorgiana Hosu, a decis de curând redeschiderea anchetei în Dosarul 10 august, dar a trimis greşit cererea de confirmare a acestei decizii către Curtea de Apel, care şi-a declinat competenţa. Nu este singura incompetenţă a doamnei Hosu în acest dosar, la care a lucrat o bună parte din timp, ajungând în cele din urmă să-şi infirme propriul dosar la care a lucrat, adică să-şi recunoască o eroare, că a clasat un dosar care nu trebuia clasat. Aţi numit-o pe doamna Hosu în funcţia de procuror şef DIICOT şi v-aş întreba dacă sunteţi mulţumit de felul în care a gestionat Dosarul 10 august şi dacă dumneavoastră consideraţi că ar fi nevoie de schimbarea doamnei Hosu din funcţia de procuror şef DIICOT, mai ales că spuneaţi despre Dosarul 10 august că reprezintă una din marile tragedii postdecembriste.

Preşedintele Klaus Iohannis: În continuare consider că acest dosar, 10 august, este extrem de important pentru noi ca şi naţiune. Trebuie să se facă lumină. Aceste lucruri le-am mai spus. În acelaşi timp, daţi-mi voie să vă spun că şi eu, şi dumneavoastră şi mulţi de aici ne-am luptat ani de zile ca să consolidăm o justiţie independentă, unde politicienii nu se amestecă în dosare şi nu se amestecă în proceduri disciplinare şi aşa mai departe. Aşa că, mă rezum la a spune că e bine, că dosarul va fi în continuare cercetat mai în profunzime şi că am toată încrederea că justiţia îşi va face treaba. Şi la final vom avea o situaţie clară asupra vinovăţiei unora sau nevinovăţia altora. Nu fac o vânătoare de vrăjitoare, nu caut vinovaţi procedural, pe mine mă interesează ca vinovaţii pentru 10 august să fie traşi la răspundere.

Jurnalist: Dacă îmi permiteţi, nu aţi răspuns la întrebarea dacă sunteţi mulţumit de prestaţia doamnei Hosu la şefia DIICOT, în această speţă.

Preşedintele Klaus Iohannis: Atunci când va veni vorba despre o evaluare, atunci o va face altcineva şi nu eu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne