Dosar "Retrocedări" - DNA cere arestarea judecătorului Andras Ordog

Sediul DNA
Sediul DNA (Epoch Times România)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cer arestarea judecătorului Andras Lorand Ordog, acuzat de luare de mită în dosarul retrocedărilor de păduri, dosar cu un prejudiciu estimat de 303.888.615 euro.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, în data de 8 decembrie, procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Braşov - au înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referatul cu propunere de luare a măsurii arestării preventive, pentru 30 de zile, a lui Andras Lorand Ordog, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi două infracţiuni de luare de mită.

Conform DNA, în iunie 2010, Ordog ar fi primit de la avocatul Ioan Adam (deputat PSD) suma de 10.000 de euro, pentru a formula o soluţie favorabilă clientului acestuia din urmă, Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost primiţi chiar în biroul acestuia din cadrul Tribunalului Covasna.

După ce a primit banii, judecătorul, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentinţe pe care a casat-o şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea atacată, respectiv Judecătoria Sfântu Gheorghe.

"În luna martie 2012, pentru a-şi îndeplini în mod necorespunzător atribuţiile de judecător în cauza 4014/305/2010, inculpatul Ordog Lorand Andras a solicitat de la inculpatul Adam Ioan, avocat în respectivă cauză, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o soluţie favorabilă clientului acestuia din urmă, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost ceruţi chiar în biroul judecătorului din cadrul Tribunalului Covasna. Cu această ocazie, inculpatul Adam Ioan a promis că-i va da suma cerută.", mai arată procurorii DNA.

Ulterior, după formularea deciziei (dispuse de judecătorul Ordog Lorand Andras, împreună cu judecătorii Uţa Gabriel şi Velican Maria Daniela), avocatul Adam Ioan i-a dat lui Ordog Lorand Andras suma de 10.000 de euro din suma promisă anterior.

Decizia respectivă a fost dată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, urmare a unei analize şi interpretări părtinitoare a probelor, denaturându-se vădit starea de fapt. Astfel, s-a creat un prejudiciu în sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

Reamintim că în dosarul retrocedărilor de păduri sunt implicaţi Viorel Hrebenciuc şi socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, lider al senatorilor PSD.

Hrebenciuc, înregistrat de procurori în timp ce se lăuda că-l va folosi pe Sârbu să-l calce pe cap pe directorul Romsilva, este în prezent arestat preventiv, împreună cu fiul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne