Dosar penal după înregistrările cu Traian Băsescu difuzate de România TV

Procurorii au demarat cercetări după ce România TV, post al cărui nume este legat de fostul deputat Sebastian Ghiţă, a difuzat înregistrări din care ar trebui să reiasă că dosarele unor politicieni celebri au fost măsluite.
Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Parchetul General a deschis un dosar penal după ce postul România TV a difuzat o înregistrare în care fostul deputat fugar Sebastian Ghiţă susţine că fostul preşedinte Traian Băsescu are înregistrări cu Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi, Camelia Bogdan. În filmul turnat de Ghiţă este inserată o înregistrare cu vocea lui Traian Băsescu, acesta afirmând că ştie cum a fost condamnat Dan Voiculescu şi cum era aranjată mutarea Cameliei Bogdan în locul magistratului Mustaţă.

"În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianuarie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare. Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică", se arată într-un comunicat al Parchetului.

Amintim că în înregistrarea difuzată de România TV, Sebastian Ghiţă, dispărut fără urmă în timp ce era aşteptat la DNA să dea declaraţii în dosarul Blair-Ponta, a declarat că "sunt multe persoane cărora în aceşti 10 ani li s-au făcut mari nedreptăţi. Cazurile pe care le cunosc îndeaproape cu amănunte şi ştiu cât de nedrept, incorect au fost aranjate şi măsluite sunt cel al lui Adrian Năstase, al lui Şereş, felul în care lui Geoană i s-au furat alegerile, felul în care au fost păcăliţi milioane de români la suspendarea lui Băsescu, felul în care a fost deturnată voinţa Monei Pivniceru la numirea lui Kovesi, cazul lui Voiculescu cu Camelia Bogdan şi judecătorul Mustaţă, felul în care s-a măsluit dosarul Voiculescu-Bendei, felul în care s-a aranjat dosarul Sârbu pe adresa secretă a lui Florian Coldea", relatează Mediafax.

În ceea ce priveşte dosarul lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare de judecătoarea Camelia Bogdan, Băsescu susţine: "Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnare, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit, şi cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Bogdan.

Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Bogdan şi a spus că, dacă aveam Codul Penal, îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar 10. Pe urmă, trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii", ar fi declarat cel ce se presupune a fi Băsescu, citat de ziare.com.

Ulterior, într-un interviu acordat luju.ro, Camelia Bogdan a susţinut că nu a existat niciodată o întrevedere între ea şi preşedintele Băsescu, nici între ea şi generalul Coldea.

"Probabil pe generalul Coldea l-am văzut la Ambasada Statelor Unite.
Pe Traian Băsescu l-am văzut doar la numire. Nu am vorbit, am stat într-un grup doar cu magistraţii când am fost la Ambasadă, înainte de pronunţare. Nimeni nu mi-a cerut mie vreodată vreo soluţie să dau în acest dosar (al lui Dan Voiculescu - n.r.)", a susţinut Camelia Bogdan.

La rândul său, Traian Băsescu a venit cu următoarele precizări, postate pe contul său de socializare:

"Am luat notă de înregistrările apărute în mass media în serialul “Ghiţă face dreptate”. Cu privire la aceste înregistrări, fac următoarele precizări:
1. Înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului 2016;
2. Recunosc înregistrările ca fiind reale;
3. Autorul a procedat la editarea înregistrărilor, ceea ce este de natură a crea unele confuzii;
4. Nu m-am întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan şi, implicit, nici nu am discutat cu domnia sa dosarul Voiculescu;
5. Afirmaţiile mele sunt legate de informaţii primite de la structurile specializate şi nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA (Voiculescu);
6. Încă înainte de terminarea mandatului şi, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spaţiul public, dar şi în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoşteam. În acelaşi timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI", scrie fostul şef al statului pe pagina sa de Facebook.