Dosar penal deschis angajaţilor SIS şi Biroului Migraţie şi Azil pentru expulzarea în Turcia a profesorilor de la liceul Orizont

Recent, directorul departamentului relaţii cu publicul al liceului „Orizont”, Yasin Özdil, a fost condamnat în Turcia la 12 ani de închisoare. Aceasta fiind a cincea condamnare în rândul celor şapte cetăţeni turci expulzaţi arbitrar din Moldova.
Protest la Aeroport împotriva expulzării în Turcia a profesorilor de la liceul Orizont
Protest la Aeroport împotriva expulzării în Turcia a profesorilor de la liceul Orizont (facebook. com/N. Roşcovanu)

Procuratura municipiului Chişinău anunţă că a iniţiat, vineri, o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu, comis de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a şapte cetăţeni turci.

Potrivit Procuraturii Generale, drept temei pentru pornirea dosarului penal au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor profesorilor turci, expulzaţi în luna septembrie 2018 în Turcia.

Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea Convenţiei pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite despăgubire pentru prejudiciul moral câte 25000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, profesori ai liceului „Orizont” din Chişinău. Astfel, statului i-a fost cauzat un prejudiciu în proporţii deosebit de mari în sumă totală de 125000 euro, echivalentul a 2 560 000 lei.

Amnesty Moldova a subliniat în septembrie 2018 că SIS, sub pretexte nefondate şi neîntemeiate, a pus în pericol integritatea fizică şi psihică a cetăţenilor turci reţinuţi şi apoi expulzaţi în Turcia, unde, cu certitudine, îi aşteaptă un proces inechitabil şi un pericol iminent de tortură şi tratamente inumane din partea autorităţilor turceşti. Mai mult, organizaţia a notat că persoanele în cauză solicitaseră anterior azil politic în R. Moldova, iniţiind procedura legală, care potrivit legislaţiei în vigoare le asigura dreptul de a nu fi expulzaţi arbitrar.

De menţionat că directorul departamentului relaţii cu publicul al liceului „Orizont”, Yasin Özdil, a fost condamnat, acum două zile în Turcia, la 12 ani de închisoare. Aceasta este a cincea condamnare în rândul celor şapte cetăţeni turci expulzaţi arbitrar din Republica Moldova în septembrie 2018.