Dosar de corupţie. Procurorul Vasile Şelaru, arestat preventiv pentru 30 de zile

(photos.com)

Curtea de Apel Iaşi a decis luni seară arestarea preventivă a procurorul Vasile Şelaru, din cadrul Parchetului Tribunalului Vaslui, acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi cerut diverse sume de bani de la mai multe persoane, în schimbul promisiunii că va interveni la diverşi magistraţi pentru ca dosarele persoanelor respective să fie soluţionate favorabil.

Arestarea lui Şelaru vine la o zi după ce procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, reiese dintr-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, la sfârşitul anului 2013, inculpatul Şelaru Vasile, în considerarea influenţei pe care o avea asupra mai multor magistraţi de la instanţele de control judiciar din judeţul Iaşi, i-a promis unei persoane că va efectua anumite demersuri, în sensul soluţionării favorabile a unei cereri de recurs. În acest context, a solicitat cu împrumut suma de 13.000 lei fără a se stabili un termen clar de restituire. După aproximativ 2-3 săptămâni de la acordarea împrumutului, inculpatul Şelaru Vasile a restituit suma de 5.000 lei, iar diferenţa de 8.000 lei a fost păstrată pentru continuarea demersurilor respective", se arată într-un comunicat al DNA.

Totodată, procurorii anticorupţie susţin că la 27 mai 2014, Vasile Şelaru, lăsând impresia că are influenţă asupra unui ofiţer de poliţie din cadrul I.P.J. Vaslui, care avea spre soluţionare o cerere de avizare a unei firme de pază, a solicitat suma de 700 lei, pentru a-l determina pe ofiţerul respectiv să rezolve favorabil cererea.

La 29 mai, Şelaru "i-a promis unei persoane că va interveni pe lângă un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care supraveghea cercetările într-un dosar penal, acceptând pentru această intervenţie cazarea într-un imobil de pe litoralul românesc. Pentru a crea acestei persoane convingerea că influenţa pe care o are asupra procurorului de caz este reală, la data de 30.05.2014, inculpatul Şelaru Vasile s-a deplasat la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, unde a intrat o perioadă scurtă de timp".

Potrivit b1.ro, Vasile Şelaru lucrează la Parchetul Tribunalului Vaslui ca procuror criminalist şi are o vechime de 18 ani în magistratură. Acesta a candidat în 2013 la funcţia de prim-procuror la Parchetul Tribunalului Vaslui, iar în cursul acestui an a candidat la funcţia de prim-procuror la Parchetul Judecătoriei Vaslui, fără succes.