Donald Tusk îngrijorat că Polonia s-ar putea îndrepta spre ieşirea din UE

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că este îngrijorat că Polonia s-ar putea îndrepta către ieşirea din Uniunea Europeană.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Getty Images)

Remarcile lui Donald Tusk au fost făcute pe fondul continuării conflictului dintre UE şi partidul de guvernământ al Poloniei, Lege şi Justiţie (PiS), datorită încercărilor sale de a modifica sistemul judiciar intern şi datorită exploatărilor forestiere extensive în ultima pădure primitivă a Europei.

Guvernul polonez a respins criticile blocului european la adresa ambelor sale acţiuni şi a refuzat să respecte un ordin al Curţii Europene de Justiţie pentru a pune capăt acestor exploatări.

„Mi se pare că ar fi preludiul pentru un anunţ că Polonia nu mai are nevoie de Uniunea Europeană. Îmi este teamă că suntem mult mai aproape de acel moment”, a declarat Tusk reporterilor.

Tusk a făcut comentariile după ce, timp de 8 ore, a fost supus întrebărilor procurorilor din Varşovia care investighează prăbuşirea din 2010 a unui avion polonez în Smolensk, Rusia, în care a murit preşedintele ţării de la acea vreme şi alte 95 de persoane.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, i-a acuzat pe Tusk, care era premier în 2010, şi pe partidul său liberal Platforma Civică, de faptul că sunt responsabili pentru tragedia în care a murit fratele său geamăn, răposatul preşedinte Lech Kaczynski.

Jaroslaw Kaczynski a declarat mult timp că prăbuşirea avionului nu a fost un accident şi l-a acuzat pe Tusk de „responsabilitate morală” pentru moartea fratelui său.

Investigatorii polonezi şi ruşi au dat vina, pentru acel incident, pe eroarea de pilotaj, vremea proastă şi un serviciu slab din partea turnului de control al traficului aerian.

Liderii UE l-au confirmat în 9 martie pe Tusk pentru cel de-al doilea mandat al său ca preşedinte al Consiliului European, în ciuda obiecţiilor venite din partea guvernului polonez.