Donald Tusk: În general, Sikorski ca politician a făcut mai mult bine decât rău

Donald Tusk.
Donald Tusk. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)

Noul preşedinte al Consiliului European, fostul premier polonez Donald Tusk, este de părere că actualul preşedinte al Parlamentului polonez, fostul ministru de externe Radoslaw Sikorski a făcut, per total, mai mult bine decât rău în cariera sa de politician, informează Unian.

'Dacă pun în balanţă ce a reuşit să facă Sikorski şi ce, uneori, a stricat, bilanţul va fi unul pozitiv', a declarat Donald Tusk, comentând în legătură cu perspectivele carierei politice a lui Sikorski după scandalul provocat de interviul pe care fostul şef al diplomaţiei poloneze l-a acordat publicaţiei americane Politico.

'Pentru Radoslaw Sikorski aceasta este, într-un fel, o atenţionare, însă eu nu l-aş scoate din joc (pe Sikorski), unul dintre cei mai buni politicieni polonezi din ultimii 20 de ani', a declarat Tusk, în al cărui guvern Sikorski a fost ministru de externe începând din toamna lui 2007.

Donald Tusk şi-a exprimat convingerea că Sikorski va putea să-şi restabilească relaţiile deteriorate cu jurnaliştii din cauza refuzului său de a explica, într-o conferinţă de presă, 'nefericitul' interviu pe care l-a acordat publicaţiei Politico.

'Nu pot decât să repet, mai ales pentru politicienii tineri: tăcerea poate fi de aur. Uneori, însă, este nevoie să o curmi, pentru că tăcerea poate să spună prea multe', a subliniat viitorul preşedinte al Consiliului European, într-un interviu acordat postului de radio TOK FM.

Într-un interviu pentru publicaţia americană Politico, Sikorski a declarat că, în 2008, preşedintele Vladimir Putin i-ar fi sugerat lui Donald Tusk o posibilă împărţire a Ucrainei între Rusia şi Polonia. Ulterior, Sikorski a declarat că o parte din declaraţiile sale au fost interpretate greşit.