Donald Trump taie finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Preşedintele american a învinuit OMS pentru multe dintre decesele înregistrate în pandemia virusului Wuhan
Donald Trump
Donald Trump (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Preşedintele Donald Trump a cerut, marţi, ca finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să fie oprită, iar agenţia ONU să răspundă pentru eşecul de a avertiza în mod corespunzător comunitatea internaţională cu privire la virusul Wuhan.

După ce Rusia şi SUA au impus blocaje la intrarea călătorilor din China, la sfârşitul lunii ianuarie, OMS a criticat măsura, cerând statelor să nu oprească fluxul de călători şi mărfuri din China.

Preşedintele Donald Trump a adus în discuţie incidentul, subliniind dezinformarea opiniei publice cu privire la gravitatea focarului.

"Atacul OMS asupra restricţiilor de călătorie a pus corectitudinea politică deasupra măsurilor de salvare a vieţii", a precizat Trump.

Preşedintele american şi-a anunţat marţi decizia în cadrul unei conferinţe de presă.

„Cheltuim 500 de milioane de dolari pe an”, a declarat Trump, subliniind faptul că regimul comunist chinez cheltuie doar 30-40 de milioane USD anual pentru finanţarea OMS.

El a menţionat că OMS a jucat un rol în „gestionarea greşită şi muşamalizarea” răspândirii coronavirusului în întreaga lume.

"OMS a împins mai departe informaţiile greşite transmise de China cu privire la virus, spunând că nu este transmisibil şi că nu este nevoie de interdicţii de călătorie", a precizat acesta.

Trump a acuzat agenţia de sănătate că se bazează prea mult pe China, în ciuda faptului că Statele Unite plătesc majoritatea finanţării.

„Încrederea OMS în datele publicate de China a provocat, probabil, de douăzeci de ori mai multe cazuri de îmbolnăvire la nivel mondial şi poate fi mult mai mult decât atât”, a spus el.

Preşedintele a menţionat că OMS nu a reuşit să investigheze informaţii credibile despre virus în momentul în care au existat indicii că regimul de la Beijing nu spune întregul adevăr despre focar. Trump a remarcat, de asemenea, că OMS nu a reuşit să obţină eşantioane de virus din China, lucru care ar fi permis oamenilor de ştiinţă din afara Chinei să studieze boala.

Între timp, a declarat Trump, China a continuat să răspândească informaţii false despre virus, în timp ce cercetătorii din domeniul medical care au criticat guvernul chinez au dispărut.

„Dacă OMS şi-ar fi făcut treaba pentru a-i determina pe experţii medicali în China să evalueze în mod obiectiv situaţia şi să critice lipsa de transparenţă a Chinei, focarul ar fi putut fi menţinut la sursă”, a spus el.

Preşedintele american a afirmat că a renunţat să mai ceară demisia directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, menţionând că a venit timpul pentru judecată.

Trump a spus că reprezentanţii OMS nu şi-au asumat niciodată greşelile sau eşecurile, determinându-l să dispună îngheţarea finanţării în aşteptarea unei analize.

„Dacă nu putem avea încredere, deoarece asta vom primi de la OMS, ţara noastră va fi obligată să găsească alte modalităţi de a lucra cu alte ţări pentru atingerea obiectivelor de sănătate publică”, a declarat Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe